09.07.2007. / 17:23

Autor: Eduard Šoštarić

NESREĆA

Dvoje mrtvih i sedam ozljeđenih u padu vojnog helikoptera u Vukovaru

Prema neslužbenim informacijama, ozlijeđeno je sedmero putnika i članova posade, neki od njih teško te će biti potrebno izvršiti amputacije pojedinih ekstremiteta kako bi preživjeli. Dvije osobe su mrtve.

U krugu vukovarske vojarne na Sajmištu, prilikom polijetanja sa visine od 20-ak metara, srušio se jedan od dvaju vojnih VIP helikoptera tipa Mi-8 oznake H-253 iz sastava Hrvatskog ratnog zrakoplovstva kojeg koristi vlada Republike Hrvatske, odnosno premijer Ivo Sanader, dok se drugi VIP helikopter oznake H-254 kojeg koristi predsjednik Stipe Mesić nalazi trenutno u Zrakoplovnom remontnom zavodu u Velikoj Gorici. Helikopter je trebao u Zagreb prevoziti visoke vojne dužnosnike koji su se vraćali s pogreba vukovarskog branitelja umirovljenog pukovnika Marka Babića. Prema neslužbenim informacijama, ozlijeđeno je osam putnika i članova posade te su dvije osobe mrtve. Jedna od njih je vozač generala Peternela, koji je prije nego što je preminuo, ostao bez obadvije noge. Na nekim od ozljeđenih biti će potrebno izvršiti amputacije pojedinih ekstremiteta kako bi preživjeli.

Između ostalih, ozlijeđeni su umirovljeni general Damir Krstičević, koji je u stabilnom stanju nakon operacije u osječkoj bolnici, zapovjednik Kopnene vojske Mladen Kruljac, zamjenik načelnika Glavnog stožera Slavko Barić kojima je pomoć pružena u Općoj bolnici u Vukovaru. Nacional je neslužbeno doznao kako helikopter nije pao zbog ljudskog faktora, odnosno greške pilota, već da je riječ o tehničkom kvaru. Pad helikoptera kojeg koristi hrvatski premijer Ivo Sanader otvara niz pitanja o tome kako se uopće moglo dogoditi da letjelici koja mora besprijekorno funkcionirati, jer prevozi najviše državne dužnosnike, otkaže bilo koji dio helikoptera.

S obzirom da su iz Zrakoplovno remontnog zavoda, koji servisira i održava sve vojne letjelice, već u nekoliko navrata odbijali iz RH Alana zaprimiti rezervne dijelove za helikoptere Mi-8 kao i za hrvatske MIG-ove, vrijeme je da se konačno netko pozabavi sustavom nabave, odnosno glavnim dobavljačima za Hrvatsko ratno zrakoplovstvo. Njih nije previše, jer se uglavnom radi o nekolicini domaćih tvrtki koje iz Litve, Ukrajine, Kazahstana uz posredništvo RH Alana nabavljaju rezervne dijelove. Nezadovoljstvo dijelovima i opremom koja se nabavlja za potrebe održavanja vojnih letjelica I helikoptera već je dugo prisutna među radnicima Zrakoplovno-tehničkog zavoda. Helikopter koji se srušio u Vukovaru, u travnju 2006. bio je preuređen i isporučen Vladi Republike Hrvatske, odnosno premijeru Sanaderu, dok je nešto kasnije završeno preuređenje i drugog helikoptera, oznake H-254, namijenjenog predsjedniku Mesiću.

Skupocjeni mahagoni i prvoklasna kožna sjedala u unutrašnjosti helikoptera s vrhunskom video i audio tehnologijom, telefonom, kuhinjom i sanitarijama u potpunosti odudaraju od vanjštine helikoptera starog 20-25 godina. Zanimljivo je da su svi materijali u unutrašnjosti helikoptera u potpunosti nezapaljivi, čak i tepisoni. Dodatna izolacija od visokokvalitetnih poliamida, također nezapaljiva, smanjila je buku motora u unutrašnjosti, a ugodnom putovanju predsjednika i premijera pridonijela je i ugradnja klimatizacijskog uređaja. Predsjednik države i premijer na raspolaganju imaju posebno izdvojen radni stol s kožnim foteljama i telefonom uz već postojeća bočno postavljena kožna sjedala za suradnike, kao i mini-bar.

U helikopter se ugrađuju i skupocjene haniko obloge ultralake i nezapaljive pregrade. Inače, helikopteri MI-8 koriste se već desetljećima u oružanim snagama diljem svijeta za prijevoz vojnika i ranjenika, traganje i spašavanje, a VIP verzija je prava rijetkost. Oba helikoptera bila su na korištenju i tijekom 90-ih, za vrijeme mandata prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, a prvi strani državnik koji je letio u jednom od njih oznake H-254 bio je turski predsjednik Sulejman Demirel koji je u srpnju 1995. posjetio Tuđmana na Brijunima. Drugi VIP helikopter koji se srušio u Vukovaru H-253 pojavio se krajem 90-ih za potrebe Vlade Republike Hrvatske i malo je korišten. Oba su helikoptera u potpunosti remontirana 2005. zajedno s osam drugih helikoptera MI-8 MTV-1 uz pomoć ukrajinskih stručnjaka i u suradnji sa ZTZ-om, a vrijednost ugovora bila je 5,4 milijuna američkih dolara.

Vezane vijesti

Nikolić pravda svoje izjave o Vukovaru i Srebrenici

Nikolić pravda svoje izjave o Vukovaru i Srebrenici

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je u petak za agenciju Tanjug da je njegova izjava o Vukovaru, koja je u Hrvatskoj izazvala brojne… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika