09.07.2007. / 19:40

Autor: Martina Zeković

ZAKONODAVSTVO

Hrvatsko zakonodavstvo na internetskoj stranici Hidre

Elektronička verzija cjelokupnog važećeg hrvatskog zakonodavstva prvi put je dostupno putem internetskih stranica Hrvatske informacijsko-dokumentacijske referalne agencije - Hidre.

Objavljeni su i oni važeći propisi Republike Hrvatske koji su stupili na snagu prije 1990., a originalni (skenirani) tekstovi tih propisa s izmjenama i dopunama dostupni su u PDF obliku putem interneta, odnosno e-Kataloga na adresi www.hidra.hr.

Hidra je realizacijom toga projekta dala važan doprinos ostvarenju strateških ciljeva Vlade Republike Hrvatske, povećanju javne dostupnosti službene dokumentacije, postupku optimizacije nacionalnih propisa u okviru projekta Hitrorez, povećanju transparentnosti, olakšavanju i ubrzavanju rada tijela javne vlasti te na dugoročnom čuvanju službenih dokumenata, stoji u priopćenju Hidre.

Iako su važeći propisi koji su stupili na snagu od 1990. do danas dostupni na internetskim stranicama Narodnih novina, nedostajali su još uvijek važeći propisi koji su doneseni prije 1990. i koje je trebalo tražiti u starim svescima službenih listova nekadašnje države, starima i do 60 godina (Službeni list FNRJ, Službeni list SFRJ, Narodne novine SRH).

Prema trenutno važećem stanju zakonodavstva Republike Hrvatske na snazi je još ukupno 540 propisa usvojenih u vrijeme nekadašnje SFRJ. Od toga broja 402 propisa objavljena su u službenim listovima FNRJ i SFRJ, a 138 propisa u Narodnim novinama SRH. Najstariji, još uvijek važeći propis bivše države, datira iz 1947. godine. Svi originalni tekstovi tih propisa su skenirani i dostupni u PDF formatu.

Vezane vijesti

Što se dogodi na internetu u jednoj minuti?

Što se dogodi na internetu u jednoj minuti?

Intel je zbrojio i analizirao globalni internetski promet. Dobiveni rezultati daju sliku rasta interneta i dinamike korištenja određenih usluga.… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika