10.07.2007. / 08:44

Autor: Marijana Zrinjski

VIJEĆE SIGURNOSTI

Kina ne podržava jednostrano proglašenje neovisnosti Kosova

Predsjedavajući jučer Vijeću sigurnosti UN-a gdje su se vodili neformalni razgovori o statusu Kosova, kineski veleposlanik Wang Guangya izjavio je da bi se Kina suglasila sa svakom formulom koju dogovore Srbija i Kosovo, te istaknuo da jednostrano proglašenje neovisnosti Kosova ne bi bila poželjna formula za Vijeće sigurnosti UN. Na sastanku gdje se i analiziralo izvješće o radu misije UNMIK-a, Guangay je dodao da i dalje postoji podjela među članicama Vijeća u pogledu konačnog statusa Kosova. "Članice Vijeća i dalje ostaju podijeljene. Vjerujem da nam treba još vremena kako bismo premostili razlike u Vijeću i razlike u regiji".

Američki veleposlanik pri UN-u Zhalmay Khalilzad najavio je pak da će SAD i partneri u idućih nekoliko dana podnijeti novi nacrt rezolucije o Kosovu, te izrazio uvjerenje kako su ovaj i idući tjedan, odnosno idućih 10 dana, odlučujuće razdoblje da se donese odluka u tom pitanju.

SAD i europske članice Vijeća do sada su podnijele četiri nacrta rezolucije o Kosovu, utemeljene na planu izaslanika UN-a Marttija Ahtisaarija o nadziranoj neovisnosti, a aktualni nacrt predviđa rok od 120 dana za novi krug pregovora Beograda i Prištine, uz proglašenje neovisnosti u slučaju njihovog neuspjeha.

Iako su sve modifikacije išle u smjeru udovoljavanja zahtjeva Rusije, kako bi odustala od najavljenog veta na neovisnost Kosova, Moskva je odbacila sva četiri nacrta, inzistirajući na rješenju koje će biti rezultat pregovora i prihvatljivo za Beograd.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika