10.07.2007. / 14:02

Autor: Eduard Šoštarić

EKSKLUZIVNO

Srušeni helikopter nelegalno registriran u Hrvatskoj

Ako je Rojsova dokumentacija točna, helikpter nije mogao biti registriran u Hrvatskoj. To se moglo učiniti jedino uz pomoć krivotvorenih dokumenata i „prekucanih“ brojeva šasija na letjelici.

Helikopter koji se jučer s tragičnim posljedicama srušio u Vukovaru uopće nije legalno mogao biti registriran u Hrvatskoj, tvrdi umirovljeni general Ljubo Ćesić Rojs.

Helikopter registarske oznake H-253 od 1992. do 2000. godine bio vlasništvo HVO-a, odnosno njegove 66. inženjerijske pukovnije, pod Rojsovim zapovjedništvom. Tada je pod još nerazjašnjenim okolnostima prešao u posjed Hrvatske vojske. Rojsova tvrtka Monitor danas od Hrvatske sudskim putem potražuje povrat tog helikoptera, ali i još 350 voznih jedinica za koje posjeduje svu potrebnu dokumentaciju koja dokazuje da vozila uistinu pripadaju Monitoru.

Ako su Rojsove tvrdnje točne, te ako je njegova dokumentacija uistinu originalna, postavlja se pitanje kako je helikopter mogao biti registriran u Hrvatskoj. To je moglo biti učinjeno jedino uz pomoć krivotvorenih dokumenata i „prekucanih“ brojeva šasija na letjelici.

„Do 2000.godine taj je helikopter bio isključivo vlasništvo 66. pukovnije. Ja sam osobno u njemu letio više od 200 sati. Cijeli salon koji je u njega ugrađen smo mi platili, što mogu dokazati i računima. Do 2000. godine taj helikopter nije mogao poletjeti bez moje direktne naredbe. Tada ga je ukrala Hrvatska, a s obzirom da prema MORH-u 66. pukovnija nikad nije postojala, odlučili smo putem suda tražiti povrat ukradenih vozila. Posjedujemo svu originalnu dokumentaciju koja nedvosmisleno pokazuje da vozila, a među njima i srušeni helikopter, pripadaju nama. Bez tih dokumenata, carinskih deklaracija i kupoprodajnih ugovora, sporni helikopter nije mogao biti regiostriran u Hrvatskoj. Očito je netko to učinio uz pomoć krivotvorina. Monitor je predlagao da se sporna vozila ne koriste dok ne završi spor. Da nas je MORH poslušao izbjegla bi se tragedija. Oni su odgovorni za izgubljene živote. Osim toga, bit će odgovorni i za sredstva koja će Hrvatska morati potrošiti da nam kupi novi helikopter“, kaže Ćesić.

Vezane vijesti

Ćesić Rojs ponovno tvrdi da nije kriv

Ćesić Rojs ponovno tvrdi da nije kriv

Bivši saborski zastupnik i pomoćnik ministra obrane, umirovljeni general Ljubo Ćesić Rojs danas je na početku ponovljenog suđenja kazao da se ne… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika