10.07.2007. / 14:45

Autor: Nina Tomljanović

EUROPSKA VALUTA

Malta i Cipar prelaze na euro valutu

Na sastanku u Bruxellesu, ministri au se složili da ta dva mediteranska otoka usvoje euro kako je planirano 1. siječnja 2008. godine, te prošire zonu jedinstvene europske valute na ukupno 15 članica

Malta i Cipar danas su od ministara financija Europske unije dobile zeleno svjetlo za prelazak na jedinstvenu europsku valutu euro, priopćeno je iz Bruxellesa.

Na sastanku u Bruxellesu, ministri au se složili da ta dva mediteranska otoka usvoje euro kako je planirano 1. siječnja 2008. godine, te prošire zonu jedinstvene europske valute na ukupno 15 članica. "Želim čestitati tim dvjema zemljama na ovom postignuću, koje je rezultat odgovarajućih politika koje provode proteklih nekoliko godina", rekao je portugalski ministar financija Fernando Teixeira dos Santos.

"Očekujem da će usvajanje eura tim dvjema zemljama dati poticaja da nastave provoditi takve politike, da zadrže zdravo stanje svojih gospodarstava, te da nastave unaprjeđivati njihovu konkurentnost", dodao je.

Utvrđena je i konačan tečaj za konverziju valuta tih dviju zemalja, prema kojima će jedan euro vrijediti 0,585274 ciparske funte te 0,4293 malteške lire.

U svibnju je Europska komisija priopćila da te dvije zemlje ispunjavaju sve stroge makroekonomske kriterije potrebne za ulazak u članstvo eurozone. U siječnju 2007. godine Slovenija je postala trinaesta članica eurozone, kao prva od 10 uglavnom bivših komunističkih zemalja srednje i istočne Europe koje su se Uniji priključile u svibnju 2004.

Slovačka je nakon Malte i Cipra sljedeća na redu za prelazak na euro, i to se očekuje 2009. godine. Estonija, Latvija i Litva također su se redom nadale brzom priključenju eurozoni, no zbog previsoke inflacije u njihovim snažno-rastućim gospodarstvima, svoje su ambicije morale svesti na nešto manju mjeru.

Vezane vijesti

Ciparski poziv u pomoć

Ciparski poziv u pomoć

Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika