10.07.2007. / 17:32

Autor: Martina Zeković

OPTUŽNICA

Norac kao zapovjednik nepostojećeg Sektora 1

Generala Mirka Norca u dijelu optužnice za ratne zločine u akciji Medački džep navodi se kao zapovjednika tzv. Sektora 1, koji navodno nikad nije osnovan. Njegov odvjetnik Željko Olujić najavio je da će na taj dio optužnice uložiti prigovor.

Olujić je izrazio sumnju da je dokument o osnivanju tog sektora koji je danas na suđenju generalima Rahimu Ademiju i Mirku Norcu pročitao sudac Marin Mrčela - falksifikat.

Ademijev odvjetnik Čedo Prodanović pak tvrdi da se time želi prebaciti krivnju na Norčevog suoptuženika Ademija.

Norac se u optužnici, koja ih tereti po zapovjednoj odgovornosti, navodi kao zapovjednik 9. gardijske motorizirane brigade i Sektora 1, a Ademi kao vršitelj dužnosti zapovjednika Zbornog područja u Gospiću.

Tijekom današnje rasprave na sudu iščitavali su se dokumenti navedeni u optužnici koja dvojicu hrvatskih generala, u prvom postupku preuzetom od Haškog suda, tereti za zločine nad civilima te pretjerano i neselektivno granatiranje srpskih sela u kojima su stradali civili.

Norac je u sudnicu doveden iz kaznionice u Lipovici gdje izdržava 12-godišnju zatvorsku kaznu, dok je Ademi došao sa slobode u pratnji supruge.

Sljedećeg tjedna trebali bi se salušati i prvi svjedoci, a to su Ivan Jarnjak i Mladen Markač čije je saslušanje još uvijek upitno, a njegov odvjetnik Goran Mikuličić od Haaga je tražio pojašnjenje smije li se, kao osoba pod ingerencijom Tribunala koji mu brani javne istupe, na sudu pojaviti u ulozi svjedoka.

Odvjetnici oba generala smatraju da će Markačevo svjedočenje biti odobreno te da nema razloga da se ne pojavi na sudu.

Vezane vijesti

Norac, Petrač i Sulić na slobodi

Norac, Petrač i Sulić na slobodi

Mirko Norac, Hrvoje Petrač i Leon Sulić izašli su rano jutros na slobodu iz Kaznionice u Popovači, kao što je bilo ranije najavljeno od njihovih… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika