11.07.2007. / 08:20

Autor: Martina Zeković

PREMIJERSKI KANDIDAT

Milanović: "Jurčića sam predložio i ne namjeravam mu preoteti kandidaturu"

Glavni odbor SDP-a jučer je potvrdio Ljubu Jurčića kao premijerskog kandidata za nadolazeće izbore. Na pitanje Mislava Bage u jučerašnjem Dnevniku o tome tko će kome biti nadređen u slučaju pobjede SDP-a na stranačkim izborima, Jurčić je odgovorio da će se sve temeljiti na dogovoru i timskom radu, a on će i dalje nastaviti provoditi program stranke.

Predsjednik stranke Zoran Milanović biti će nositelj svih SDP-ovih lista za deset hrvatskih izbornih jedinica. Glavni odbor SDP-a jednoglasno je donio obje odluke.

Jurčić je na konferenciji za novinare održanoj nakon sjednice Glavnog odbora SDP-a kazao da svoje imenovanje premijerskim kandidatom SDP-a shvaća kao "čast, odgovornost i izazov", sve u cilju da se stranka u organizacijskom i političkom smislu kvalitetno pripremi za mandat na vlasti, "kako bi već prvi dan na vlasti znala kako, kojom dinamikom i s kojim ljudima".

Milanović je pak dodao da SDP biračima nudi tim, "nasuprot autokratskom tipu vlasti gdje se sve vrti oko jednog čovjeka". On je naglasio kako ne postoji mogućnost da se predomisli i "preotme" Jurčiću premijersku kandidaturu, jer je, kako kaže, odluku o Jurčiću kao premijerskom kandidatu sam predložio Glavnom odboru, uvjeren da je ona najbolje rješenje za SDP i Hrvatsku.

Odluku da bude nositelj svih SDP-ovih lista Glavnom odboru nije predložio "naprasno i užurbano", već je ocijenio da Jurčić i on trebaju preuzeti odgovornost, a javnost na vrijeme znati tko će predvoditi SDP na izborima.

"To je bila moja procjena, moja odluka koju sam donio u suradnji s predsjednikom Glavnog odbora Toninom Piculom, a povjerenje koje sam tražio od Glavnog odbora sam i dobio", kazao je Milanović.Ako SDP izgubi izbore, Milanović je spreman preuzeti odgovornost iako svojom odgovornošću ne smatra samo pobjedu na izborima, već i potvrdu SDP-a kao najjače stranke u Hrvatskoj.

Milanović je novinarima odgovorio i da ne želi licitirati tko će, pobijedi li SDP na izborima, biti predsjednik Hrvatskog sabora, a sebe vidi kao onoga koji će predvoditi vladajuću frakciju u parlamentu. O tome tko će preuzeti pojedini resor stranka će odlučivati nakon izbora.

Glavni odbor večeras je dosadašnji SDP-ov tim za pripremu stranke za izbore preimenovao u izborni stožer, kojem je na čelu Slavko Linić, a imenovani su i članovi programskog savjeta koji će raditi na izradi cjelovitog izbornog programa SDP-a, na temelju predstavljenih politika i strategija.

Odlučeno je i da će se početkom rujna održati SDP-ova tematsko-izvještajna konvencija o tome kako stranka vidi Hrvatsku do 2020.

Vezane vijesti

Britanski premijer zaboravio kćer u pubu

Britanski premijer zaboravio kćer u pubu

Britanski premijer David Cameron zaboravio je svoju stariju kćer od osam godina u pubu gdje je ručao s obitelji, priznao je Downing Street u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika