17.07.2003. / 00:00

Autor: Robert Bajruši

HRVATSKA

IVAN ČIKARA – NOVI ALKARSKI VOJVODA

Prema pouzdanim informacijama iz krugova bliskih Mirku Norcu, doznaje se da će novi alkarski vojvoda postati brigadir Ivan Čikara. Kao što je poznato među vodećim članovima Viteškog alkarskog društva došlo je do žestokog sukoba oko toga treba li na položaju vojvode ostati Ante Kotromanović ili on mora biti zamijenjen Ivom Delongom. Kotromanovića podržavaju Hvidra i lokalne udruge branitelja, a Delongu sinjski gradonačelnik Mate Jukić i tamošnji, inače izrazito utjecajni franjevci.
Predstavnici obiju skupina danas se u riječkom zatvoru sastaju s Mirkom Norcem, nepravomoćno osuđenim zbog sudjelovanja u ubojstvu 50-tak srpskih civila 1991. u Gospiću. Kako doznaje Nacional, prije nekoliko dana je donesen kompromisni prijedlog prema kojem bi vojvoda trebao postati anonimni Ivan Čikara i još se čeka samo Norčeva potvrda na današnjem sastanku.
Čikara je brigadir i zapovjednik inženjerije u IV gardijskoj brigadi iz Splita. Njegovi suborci tvrde da je on, a ne Ljubo Ćesić-Rojs najzaslužniji za probijanje cesta u planinama iznad Bosanskog Grahova u zimi 1994., što je bio ključni taktički potez za kasnije oslobađenje Knina. Potječe iz siromašne obitelji, živi u Sinju, a u ratu je kao hrvatski vojnik poginuo i njegov brat.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika