10.07.2007. / 20:25

Autor: Martina Zeković

KONFERENCIJA ZA NOVINARE

Rončević: "Nebrige i nemara oko helikoptera nije bilo"

Mogućnost da je za jučerašnju helikoptersku nesreću u Vukovaru u kojoj su poginule tri osobe kriva sustavna nebriga ili loše održavanje helikoptera, dobacio je ministar obrane Berislav Rončević. On se stoga ne smatra osobno odgovornim za tu tragediju. Ostavku bi zbog nesreće dao samo u slučaju da je nesreća produkt nedostatka finacijskih sredstava i nebrige za tehniku i pilote. "Nebrige i nemara nije bilo. Da je bilo, onda bih bio odgovoran za nesreću", dodao je.

Ronečvić, međutim, ne isključuje ljudski faktor kao uzrok nesreće, ali ne želi prejudicirati nalaz povjerenstva koje istražuje cijeli slučaj.

Naglasio je da su svi helikopteri tipa MI 8 povučeni radi provjere te ako se u međuvremenu pojavi potreba za njihovom intervencijom zbog nekog hitnog slučaja, da će on osobno zapovjediti njihovo polijetanje.

Odbacio je mogućnost da je helikopter tipa MI 8, ruske proizvodnje, pao zbog ugradnje loših pričuvnih dijelova tijekom remonta.

Ministar je naglasio da bi bilo koji javno izrečen stav ministra obrane ili načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga o mogućim razlozima pada helikoptera mogao svjesno ili nesvjesno utjecati na rad istražnog povjerenstva. Dodao je da će javnost biti upoznata s rezultatima istrage stručnog tima kada on završi istragu.

Helikopter koji je pao neće se popraviti, a nabavit će se novi tzv. "salonski helikopter" koji će služiti za potrebe državnog protokola.

Rončević je također naglasio da će ministarstvo pomoći obiteljima nastradalih i da je zadaća sustava obrane da se skrbi za svoje ljude te da će svi zaposlenici OS RH i MORH-a dio plaće izdvojiti za obitelji poginulih.

Zapovjednik HRZ-a general pukovnik Vlado Bagarić rekao je da je helikopter, koji je jučer pao, proizveden 1992. godine, a u sastav HRZ-a ušao je godinu dana kasnije. Njihov radni vijek je 25 godina i bio je redovito servisiran te korišten za prijevoz visokih državnih dužnosnika. Prema njegovim riječima pilot tog helikoptera Robert Garić bio je jedan od najboljih mladih pilota Prvog naraštaja školovanih pilota, koji je tijekom ove godine imao oko 80 sati leta te da bi sigurno do kraja godine imao 120 sati što je i NATO-ov standard.

Načelnik Glavnog stožera general Josip Lucić rekao je da Hrvatsko ratno zrakoplovstvo u svom sastavu ima 66 letjelica koje u prosjeku godišnje ostvare i do 10.000 sati letova godišnje. Naglasio je da transportni helikopteri ostvare i do 70 posto letova za civilne potrebe besplatno.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika