11.07.2007. / 11:35

Autor: Martina Zeković

PRAVILA EUROPSKE UNIJE

Nove oznake zaštitnih krema za sunce

Prema novim pravilima Europske unije o označavanju zaštitnih krema za sunce, počinju se uvoditi nove oznake na kremama. Tako će uz brojčane faktore stajati i oznake "slaba", "srednja", "visoka" i "vrlo visoka" zaštita od sunca.

Uz faktor 15 i 25 stajat će oznaka "srednje" zaštite od sunca, a zabranjuju se oznake poput "stopostotna zaštita" ili "totalna zaštita od sunca".

Obzirom da se faktor odnosi samo na zaštitu od UVB zračenja, ali ne i od UVA zraka koje su još i opasnije, prema novim pravilima, sredstva za zaštitu od sunca moraju imati istaknut i UVA logo.

Novi sustav označivanja trebao bi već ovog ljeta biti primijenjen na 20 posto krema koje dolaze na tržište.

"Proizvođači trebaju jasnu, preciznu informaciju o proizvodima za sunčanje kako bi mogli informirano izabrati što žele", izjavila je europska povjerenica za zaštitu potrošača Meglena Kuneva.

U Hrvatsku bi takav sustav mogao kao obveza biti uveden od sljedeće godine, odnosno nakon što bude donesen pravilnik o predmetima široke potrošnje koji je jedan od četiri provedbena akta Zakona o predmetima opće uporabe.

Vezane vijesti

Foto: Twiggy Elsa Hosk

Foto: Twiggy Elsa Hosk

Švedski supermodel Elsa Hosk samo je jedna od manekenki uključenih u kampanju za ovogodišnju kolekciju kupaćih kostima Calzedonia. Vrlo je zaposlena,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika