11.07.2007. / 15:07

Autor: Nina Tomljanović

HIGIJENA

S tržišta se povlači pasta za zube opasna po zdravlje

Paste pod nazivom Spearmint i Trleaf Spearmint povučene su s polica u svim španjolskim trgovinama zbog "postojanja rizika za zdravlje javnosti", navodi se u priopćenju Europske komisije

Europska unija je jučer objavila da su španjolske vlasti sa svog tržišta naredile povlačenje dviju vrsti kineskih zubnih pasti, zbog ozbiljnih zdravstvenih oboljenja koje ta pasta može prouzrokovati.

Paste pod nazivom Spearmint i Trleaf Spearmint povučene su s polica u svim španjolskim trgovinama zbog "postojanja rizika za zdravlje javnosti", navodi se u priopćenju Europske komisije.

Komisija je još u svibnju ove godine upozoravala zemlje članice Europske unije da neke zubne paste proizvedene u Kini u sebi sadrže opasnu tvar koja se obično koristi protiv smrzavanja. Italija je također sa svojih prodajnih mjesta povukla 20.000 komada zubnih pasti, a vlasti u Portugalu pokrenule su kampanju testiranja proizvoda uvezenih iz Kine.

Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi Republike Hrvatske upozorilo je danas da su se na europskom tržištu pojavile paste za zube podrijetlom iz Kine, koje su opasne po zdravlje, te najavilo da će poduzeti sve mjere kako bi hrvatski potrošači bili zaštićeni.

Ministarstvo u priopćenju navodi da će poduzeti sve korake sukladno mjerama koje se provode i u EU, ako se utvrdi da se na hrvatskom tržištu nalaze zdravstveno neispravne zubne paste. Zasad je pojačan nadzor na granici i unutarnjem tržištu, te je pojačano ciljno uzimanje uzoraka na analizu.

Vezane vijesti

Ciparski poziv u pomoć

Ciparski poziv u pomoć

Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika