11.07.2007. / 18:42

Autor: Marijana Zrinjski

PRIJEDLOG ZAKONA

Alimentacija će ovisiti o imovinskom stanju, ne samo o plaći

HSS je danas u Saboru predložio ukidanje gornje dobne granice za posvajanje djece dok bi donja ostala 21 godina života. Alimentacija više ne bi ovisila samo o plaći već o imovinskom stanju. Osim uvjeta za posvajanje djeteta u Saboru je danas također nastavljena rasprava o Vladinu i HSS-ovu prijedlogu izmjena i dopuna Obiteljskog zakona, kojima je cilj olakšati ostvarenje prava djece na uzdržavanje.

Mjesečni iznos alimentacije obračunavao bi se u odnosu na prosječnu mjesečnu plaću u državi i ovisio bi o dobi djeteta - najniža dosuđena alimentacija za dijete do šest godina iznosila bi 18 posto prosječne plaće, od sedam do 12 godina 20 posto, a od 13 do 18 godina 22 posto prosječne neto plaće. Parnice za uzdržavanje bi u ime djece vodili centri za socijalnu skrb, koji bi bili dužni podnijeti kaznenu prijavu protiv roditelja koji ne plaća alimentaciju. Ako roditelj pola godine ne bi plaćao dosuđenu alimentaciju, centri za socijalnu skrb bili bi dužni isplaćivati naknadu za uzdržavanje u 50-postotnom iznosu - za dijete do šest godina taj bi iznos bio 410 kuna, od sedam do 12 godina 483 kune, a od 13 do 18 godina 531 kunu.

Vezane vijesti

Slinavci oko premijera plasiraju gadarije

Slinavci oko premijera plasiraju gadarije

Potpredsjednik SDP-a i predsjednik saborskog odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo Zlatko Komadina odbacio je danas kao neistinite navode iz… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika