13.07.2007. / 08:37

Autor: Nina Tomljanović

SVJETSKA BANKA

U Hrvatskoj javna potrošnja na visokoj razini

Predizborno vrijeme nije dobro za velike promijene, naglašavaju u Svjetskoj banci, ali idućoj Vladi poručuju da je mirovinska reforma u Hrvatskoj već provedena te da se treba posvetiti samo njenim prilagodbama

U Hrvatskoj je razina javne potrošnje već sad na visokoj razini i dugoročno je neodrživa, pa je potrebno voditi računa da se i u izbornoj godini, koja nužno predstavlja pritisak na još veću potrošnju, održi fiskalna disciplina, rekao je na jučerašnjem prvom predstavljanju hrvatskim novinarima novi direktor Svjetske banke za Hrvatsku Andras Horvai.

Istaknuvši kako ih u rebalansu ovogodišnjeg proračuna ''brine nekoliko stvari'', Horvai je rekao kako ih više od toga brinu promjene u mirovinskom sustavu, koja mogu postati veliko opterećenje za državni proračun u narednim godinama.

Predizborno vrijeme nije dobro za velike promijene, naglašavaju u Svjetskoj banci, ali idućoj Vladi poručuju da je mirovinska reforma u Hrvatskoj već provedena te da se treba posvetiti samo njenim prilagodbama.

Kao primjer tih prilagodbi, glavna ekonomistica Ureda Svjetske banke u Hrvatskoj Sanja Mađarević Šujster, navodi povećanje doprinosa koji se uplaćuju u drugom stupu mirovinskog osiguranja, kao i svojevrsno ''nagrađivanje'' kasnijeg, odnosno 'kažnjavanje' ranijeg umirovljenja. Pritom iz Svjetske banke podsjećaju da oko 1,4 milijuna zaposlenih građana Hrvatske financira oko milijun umirovljenika te da 14 milijardi kuna 'priskrbljenih' za umirovljenike predstavlja 10 tisuća kuna troška po zaposlenom građaninu.

Ostale zemlje regije, pa i Hrvatska, trenutno osjećaju koristi od pozitivnim vanjskih kretanja, no u slučaju pogoršanja tih uvjeta problem neuravnoteženog proračuna bit će izraženiji.

Sanja Mađarević Šujster za uravnoteženje proračuna upozorava da ne treba računati na stalan rast prihoda, već je nužno smanjenje potrošnje.

Vezane vijesti

Hrvatska mora ulagati u istraživanje da bi opstala

Hrvatska mora ulagati u istraživanje da bi opstala

Institut za Inovacije pripremio je još jedan zanimljiv i britak Thinkers Impact Series govor koji je održao Voditelj ureda Svjetske banke u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika