13.07.2007. / 09:02

Autor: Nina Tomljanović

PITANJE KOSOVA

Rusija odbacuje najnoviji prijedlog rezolucije o Kosovu

Europa i Sjedinjene Države pripremaju novi prijedlog rezolucije UN-a, kojom se određuje 120 dana za pregovore Srbije i kosovskih Albanaca, ali iz teksta se izbacuje automatski poziv na neovisnost.

Najnoviji prijedlog rezolucije o statusu Kosova odbacila je Rusija, tvrdeći pritom da je riječ o istome planu Zapada za proglašenje neovisnosti Kosova ali ''upakiranom u novo izdanje''.

"Iza diplomatske retorike, stoji zaključak da nakon razgovora... Ahtisaarijev plan stupa na snagu", kazao je Lavrov.

"Problem odluke o neovisnosti Kosova nije skinut s dnevnog reda", dodao je novinarima ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Europa i Sjedinjene Države pripremaju novi prijedlog rezolucije UN-a, kojom se određuje 120 dana za pregovore Srbije i kosovskih Albanaca, ali iz teksta se izbacuje automatski poziv na neovisnost. Novi prijedlog je treći pokušaj da ishod bude odobrenje Rusije, koja u Vijeću sigurnosti raspolaže pravom veta kao jedna od pet stalnih članica tog UN-ova tijela. Svoju odluku Rusija obrazlaže time, da se Kosovo kao srpska pokrajina, nema pravo odcijepiti bez da na to pristane Beograd.

Vezane vijesti

Ban Ki-moon stiže u srpnju u posjet Zapadnom Balkanu

Ban Ki-moon stiže u srpnju u posjet Zapadnom Balkanu

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda (UN) Ban Ki-moon trebao bi u drugoj polovici srpnja doći u posjet Zapadnom Balkanu, prenose u četvrtak beogradski… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika