13.07.2007. / 09:53

Autor: Nina Tomljanović

ISTRAŽIVANJE

Nova metoda kojom se traume ''brišu'' iz sjećanja

Autori studije objavljene jučer u SAD-utvrde da je ljudski mozak opskrbljen mehanizmom koji mu omogućuje da svjesno izbriše traumatizirajuća sjećanja, te navode da ta metoda otvara put za nov pristup liječenju depresije i anksioza.

Traumatizirajuća iskustva takvom se metodom mogu naučiti izbrisati, za razliku od metode koja traume briše uzimanjem lijeka o čemu su početkom srpnja izvijestili znanstvenici s Harvarda i jednog kanadskog sveučilišta.

"Pokazali smo da pojedinci imaju sposobnost naučiti selektivno brisati loše uspomene iz pamćenja", pojašnjava Brendan Depue, jedan od autora studije objavljene u petak u američkom časopisu Science.

"Mislimo da smo pronašli neuronske mehanizme tog fenomena i nadamo se da će to otkriće kao i buduća istraživanja voditi k novim terapeutskim pristupima i lijekovima koji će omogućiti da se liječi cjelina emocionalnih poremećaja", objasnio je Depue.

Brendan Depue, znanstvenik sa Sveučlišta u Coloradu naveo je za primjer fobije, opsesivna ponašanja ili stanja stresa izazvana traumatskim iskustvom.

Sudionici ispitivanja su tijekom razdoblja obuke morali pamtiti po 40 pari slika emocionalno "neutralnog" ljudskog lica uz koje je bila pridružena snimka uznemirujuće scene, primjerice fotografija ranjenog vojnika, električna stolica ili prometna nesreća. Nakon ispitivanja ispitanici su potom bili podvrgnuti vježbi kako bi odredili jesu li se pri pogledu na "neutralnu sliku" mogli sjetiti ili svjesno zaboraviti traumatizirajuću scenu pridruženu ljudskom licu.

Njihov je mozak bio promatran, sniman magnetskom rezonancom, što omogućuje da se funkcioniranje organa vizualizira u stvarnom vremenu. Prema znanstvenicima, proces potiskivanja sjećanja odvija se u predfrontalnom korteksu, koji se smatra "centrom za kontrolu misli".

Časopis LiveScience je početkom srpnja objavio da znanstvenici s Harvarda i Sveučilišta McGill u Montrealu istražuju lijek Propranolol, koji blokira ili briše loša sjećanja. Taj lijek, koji izaziva svojevrsnu "umjetnu amneziju", djeluje biokemijski blokirajući ili potpuno brišući traume iz sjećanja, testiran je na skupini od 19 pacijenata, žrtava silovanja ili drugih trauma.

Vezane vijesti

Europa ne vjeruje Grcima

Europa ne vjeruje Grcima

Državljani četiriju glavnih zemalja eurozone, Francuske, Njemačke, Španjolske i Italije sumnjaju u sposobnost Grčke da se održi, no i dalje smatraju… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika