13.07.2007. / 11:31

Autor: Martina Zeković

BiH

Optužnice za zločine nad Hrvatima u Bugojnu

Protiv ratnog načelnika općine Bugojno Dževada Mlaće i još nekoliko njegovih bliskih suradnika iz ratnog razdoblja, bit će podignuta optužnica za brojne zločine nad Hrvatima tog područja, objavile su banjalučke "Nezavisne novine".

'Skupina bugojanskih Bošnjaka i u to vrijeme ratnih zapovjednika postrojbi iz Bugojna osumnjičena je za zatvaranje, okrutno postupanje i nestanak dvadesetak bugojanskih Hrvata. Na vrhu popisa su Mlaćo i Cikotić', kazao je izvor za "Nezavisne novine". Naime, protiv aktualnog ministra obrane BiH Selme Cikotića vodi se istraga. On je za vrijeme rata bio na čelu operativne skupine Armije BiH zadužene za regiju Bugojno,

U travnju ove godine pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) po nalogu Tužiteljstva BiH pretresli su Mlaćinu kuću u Bugojnu. Tamo je navodno pronađena ratna općinska arhiva.

Četvorica bivših vojnih i policijskih dužnosnika iz Bugojna Enes Handžić, Senad Dautović, Nisvet Gasal i Musaib Kukavica već su pritvoreni pod sumnjom da su sudjelovali u progonima bugojanskih Hrvata.

U logoru smještenom na nogometnom stadionu u Bugojnu 1993. bilo je zarobljeno više od 550 Hrvata, pripadnika HVO-a ali i civila.

Dvadeset registriranih zarobljenika je nestalo i njihovi ostaci ni do danas nisu pronađeni baš kao ni tijela 14 civila odvedenih iz njihovih domova u Bugojnu.

Vezane vijesti

Odluka o optužnici protiv Čehoka u svibnju

Odluka o optužnici protiv Čehoka u svibnju

Optužno vijeće zagrebačkoga Županijskog suda nastavit će početkom svibnja razmatrati optužnicu protiv bivšega varaždinskoga gradonačelnika Ivana… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika