13.07.2007. / 12:18

Autor: Nina Tomljanović

BRIJUNI

Carla del Ponte s Mesićem i Sanaderom

Po dolasku u Fažanu premijer Sanader je novinarima izjavio kako će s haškom tužiteljicom načelno razgovarati o odnosima te o suradnji Hrvatske s Haškim sudom (ICTY)

Na Brijune je jutros doputovao predsjednik Vlade Ivo Sanader te će se sastat sa hrvatskih predsjednikom Stjepanom Mesićem i glavnom haaškom tužiteljicom Carlom del Ponte.

Glavna haaška tužiteljica jučer je na Brijunima sudjelovala u radu regionalne konferencije državnih odvjetnika posvećenoj pitanjima kaznenog progona počinitelja ratnih zločina pred domaćim sudovima.

Po dolasku u Fažanu premijer Sanader je novinarima izjavio kako će s haškom tužiteljicom načelno razgovarati o odnosima te o suradnji Hrvatske s Haškim sudom (ICTY). Po njegovim riječima, on će ponoviti ono što je prije par dana rekao pred hrvatskom javnošću o tome kako će Vlada dati potrebna jamstva ukoliko ih zatraži obrana generala Ante Gotovine kako bi se general pustio na privremenu slobodu iz pritvora Haškog suda.

"Haškoj tužiteljici još jednom ću iznijeti stav Vlade da će, ukoliko obrana generala Gotovine zatraži puštanje na slobodu do početka procesa, hrvatska Vlada dati jamstva za taj plan. To ću još jednom ponoviti tužiteljici Del Ponte iako, naravno, o tome ne odlučuje niti ona niti Vlada već sudsko vijeće", istaknuo je Sanader.

Sanader je o odlasku Carle del Ponte s dužnosti rekao kako ne zna radi li se o njezinom oproštajnom posjetu Hrvatskoj jer, kako je rekao, "izgleda da će joj se mandat produžiti još nekoliko mjeseci".

"Bez obzira na to i bez obzira tko bio glavni tužitelj u Haškom tribunalu postoji ustavna obveza u Hrvatskoj odnosno obveza po ustavnom zakonu na suradnju. Ujedno postoji i činjenica da smo se svi u Hrvatskoj opredijelili za funkcioniranje pravne države", rekao je Sanader, dodavši kako to znači da ukoliko je "netko optužen, on mora izaći i iznijeti svoje argumente".

"Mi polazimo od pretpostavke neovisnosti i u tom smislu Hrvatska će surađivati. No, ponavljam, niti tužiteljstvo niti bilo tko drugi može govoriti što je bilo i donijeti konačni pravorijek u sudskom procesu jer to može isključivo sudsko vijeće", naglasio je premijer Sanader. Dodao je da kada je riječ o istini o Domovinskom ratu svi znaju da je Hrvatska bila žrtva agresije, da je bila napadnuta, da se obranila i da je pobijedila u tom nametnutom ratu.

"Na to smo iznimno ponosni. Mi nemamo nikakvog kompleksa pred bilo kime i pred cijelim svijetom jer hrvatsku povijest neće pisati nitko drugi nego mi sami", rekao je Sanader.

Vezane vijesti

Sanader je bio svemoguć

Sanader je bio svemoguć

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak završio je danas trodnevno svjedočenje u slučaju Fimi medija, ustvrdivši u odgovoru bivšem premijeru i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika