13.07.2007. / 12:18

Autor: Martina Zeković

HRVATSKI SABOR

Donešen novi Zakon o strancima i azilantima

Danas je u Hrvatskom saboru donešen novi Zakon o strancima usklađen s direktivama EU. To znači da će od sada stalni boravak stranaca biti uvjetovan poznavanjem hrvatskog jezika i latiničnog pisma.

Da bi se strancu odobrio stalni boravak mora u Hrvatskoj imati odobren privremeni boravak neprekidno najmanje pet godina (višekratno izbivanje u tih pet godina ne bi smjelo biti dulje od 10 mjeseci, a jednokratno izbivanje dulje od šest mjeseci).

Stalni boravak može se odobriti i strancima koji imaju privremeni boravak, a u programu su zbrinjavanja prognanika i izbjeglica, dok strani studenti, sezonski i "au pair" radnici te pružatelji usluga ne mogu dobiti stalni boravak.

Privremeni boravak može se odobriti i u svrhu spajanja obitelji ako se brak ne sklapa iz koristi, te iz humanitarnih razloga ako se radi o strancu koji je žrtva trgovanja ljudima, napuštenom maloljetniku iz strane države, te žrtvi kriminala.

Stranci kojima je prestao boravak moraju napustiti Hrvatsku, a o njihovu bi eventualnom protjerivanju odlučivali sudovi i MUP, dok se teret dokazivanja zakonitosti boravka prebacuje na stranca.

Poslovna dozvola isključivo se odnosi na dozvolu rada, a ne i na dozvolu privremenog boravka i to na način da strančevo poslovanje mora utjecati na poboljšanje poslovnih aktivnosti u Hrvatskoj.

Prema novom Zakonu o azilu stranci koji zatraže azil, a MUP im zahtjev odbije, mogu se žaliti povjerenstvu za azil koje se zakonom kani osnovati. Tražitelji azila imaju pravo i na srednjoškolsko, ne samo osnovnoškolsko obrazovanje, kao i da nakon godinu dana čekanja na azil mogu dobiti pravo na rad.

Zakonom se jamči i supsidijarna zaštita osobama koje nisu dobile azil, a ne mogu se vratiti u svoju domovinu zbog humanitarnih razloga.

Zakon azilantima jamči pravo na boravak u Hrvatskoj, osiguranje osnovnih životnih uvjeta i smještaj, zdravstvenu zaštitu, osnovno i srednje školovanje, novčanu i besplatnu pravu pomoć, humanitarnu pomoć, pravo na rad te slobodu vjeroispovijesti i vjerski odgoj djece.

Vezane vijesti

U EU-u više od 300 tisuća zahtjeva za azil u 2011.

U EU-u više od 300 tisuća zahtjeva za azil u 2011.

Europska unija dobila je u 2011. godini 301 tisuću zahtjeva za dodjelom azila, što je porast u odnosu na 2010., a Francuska je na prvome mjestu,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika