13.07.2007. / 12:51

Autor: Martina Zeković

RUSKO-EUROPSKI PROJEKT

4500 osoba prijavilo se za ekspediciju na Mars

Rusija i Europa organiziraju avanturu u kojoj će šest sretnika 520 dana sudjelovati u simuliranoj ekspediciji na Mars. Za ovakvu avanturu prijavilo se više od 4500 ljudi, objavio je The Guardian.

Kandidati moraju proći teške testove izdržljivosti kako bi mogli sudjelovati u ekspediciji. Oni najuspješniji bit će zatvoreni godinu i pol u skučenu letjelicu u obliku bačve u centru Moskve. Tiijekom samog putovanja proći će 250 dana, zatim će mjesec dana biti na površini Marsa, a 240 dana trebat će im za simulirani povratak kući.

Letjelica ima 550 kubičnih metara kako bi se postigli psihološki pritisci koji su karakteristični za tako daleka putovanja.

"Želimo kandidate koji su zdravi, profesionalni i intelektualno čvrsti", kazao je Mark Belakovsky, vođa projekta Mars 500.

Kandidati trebaju biti između 25 i 50 godina, a naročito su dobrodošli doktori. Astronauti će biti izloženi svim oblicima života u svemiru osim radijaciji i bestežinskom stanju. Kada stignu na Mars, trojica astronauta određena da "žive" na Marsu mjesec dana, provest će taj mjesec u posebnom modulu ležeći na leđima sa spuštenim glavama kako bi se postiglo stanje nulte gravitacije.

Većinu vremena posada će provesti u 150 kubičnih metara sa osobnim kabinama, zajedničkom prostorijom i kuhinjom.

Volonteri koji će sudjelovati u ovoj studiji bit će plaćeni. Hrana i voda bit će uneseni prije početka misije. Alkohol i pušenje su zabranjeni, a i sex se odbija.

"Da se tijekom projekta netko sa svojom djevojkom zatvori na tri dana, pet dana ili mjesec dana, vjerujte mi, imao bi milijun problema. Ili bi ona zadavila njega ili on nju. Svašta se može dogoditi", kazao je Belakovsky.

Stvarna misija na Mars ne očekuje se prije 2020. godine.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika