13.07.2007. / 14:53

Autor: Martina Zeković

HRVATSKI SABOR

Izabrani suci Ustavnog suda

Od deset kandidata za suce Ustavnog suda izabrani su danas Marko Babić, Snježana Bagić i Jasna Omejec. Iako je trebalo biti izabrano osam ustavnih sudaca, samo ih je troje dobilo potreban broj glasova, odnosno više od 77.

Marko Babić, vinkovački odvjetnik dobio je 80 zastupničkih glasova kao i Snježana Bagić, državna tajnica u Ministarstvu pravosuđa. Jasni Omejec, koja je dobila 79 glasova, ovo će biti drugi uzastopni mandat u Ustavnom sudu.

Ostali kandidati dobili su manje od potrebnih 77 glasova. Mirjana Juričić dobila je 75 glasova, jedan glas manje dobio je Mario Jelušić, Aldo Radolović dobio je 73 glasa, Ivan Matija, koji se natjecao za drugi sudački mandat, dobio je 66 glasova, Milka Savić 62, Boris Koketi 16, a Srećko Jelinić devet glasova.

Kako su unaprijed najavljivali, nitko iz SDP-a i HNS-a nije sudjelovalo u tajnom glasovanju saborskog Odbora za Ustav. U SDP-u i HNS-u prosvjedovali su na taj način zbog brzine procesa izbora i izostanka potrebnih konzultacija između vladajućih i oporbe.

Novoizabrani suci na dužnost stupaju u prosincu, kada za osam aktualnih sudaca Ustavnog suda istječe osmogodišnji mandat.

Naime, predsjednik HDZ-ova Kluba Luka Bebić jučer je optužio oporbu da opstruira izbor ustavnih sudaca jer su joj pokušaji političke trgovine. Zatim je čelnik saborskog Kluba HNS-a Dragutin Lesar zatražio Bebića da se javno ispriča.

SDP-ovi saborski zastupnici Milanka Opačić i Slavko Linić optužili su danas HDZ da izborom ustavnih sudaca bez konzultacija s oporbom želi kontrolirati izborni proces.

"HDZ je srušio demokratske standarde, pokušava obmanuti i zastrašiti javnost, optužujući oporbu da smo spremni izazvati ustavnu krizu. To pokazuje da ne prezaju ni pred čim da bi ostali na vlasti, makar i bez potpore birača", kazao je Linić na konferenciji za novinare.

"U Hrvatskoj je duža i javnija procedura za izbor miss, nego za izbor ustavnih sudaca", izjavila je Milanka Opačić koja se požalila da su materijal sa životopisima kandidata za ustavne suce zastupnici dobili tek jučer, prije rasprave o kandidaturama. "Ne možemo prihvatiti metodu po kojoj Ivo Sanader i Ratko Maček napišu osam imena, a da mi u Saboru za njih dignemo ruku", dodala je.

Milanka Opačić je rekla i kako za neke od kandidata SDP smatra da ne bi trebali sjediti u Ustavnom sudu. Kao primjer je navela da je kandidatkinja koja bi u Ustavnom sudu trebala zastupati nacionalne manjine pred saborskim odborom rekla kako bi manjine ukinula.

Navodno je Milanka Opačić u srijedu ujutro s Dragutinom Lesarom iz HNS-a otišla k Šeksu i pitala hoće li se klubovi konzultirati o kandidatima. Šeks joj je odgovorio da će se razgovori provesti do utvrđivanja liste kandidata na Odboru za Ustav, što se nije dogodilo.

Predsjednik Odbora Dražen Bošnjaković iz HDZ-a dosadašnju je proceduru nazvao "predivnom" i "krasnom", a Ljubica Lalić naglasila je kako se upravo zbog takve procedure ne smije dopustiti "da se ubrlja u finišu i naprasito donese odluka".

Naime, Sabor je do 7. prosinca imao vremena raspraviti o sucima kako bi se na jesen donijela odluka bez žurbe.

Vezane vijesti

Ustavni sud ukida Karamarkovu uredbu?

Ustavni sud ukida Karamarkovu uredbu?

Uredba o uvjetima za stjecanje policijskih zvanja, koju je donijela prošla Vlada na prijedlog Ministarstva unutarnjih poslova na čelu s bivšim… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika