15.07.2007. / 12:01

Autor: Nina Tomljanović

KORUPCIJA U HFP-u

Saslušanjem prvih svjedoka kreće sudska istraga o korupciji u HFP-u

Na prvo istražno ročište pozvana su četiri od 15 svjedoka koliko bi ih trebao ukupno saslušati, rekao je istražni sudac zagrebačkog Županijskog suda Boris Ivančić. Ročišta su zakazana za 17., 19., 23. i 25. srpnja

U utorak, 17. srpnja saslušanjem prvih svjedoka počinje sudska istraga protiv osmero osumnjičenih za korupciju u Hrvatskom fondu za privatizaciju (HFP), uhićenih u akciji "Maestro".

Na prvo istražno ročište pozvana su četiri od 15 svjedoka koliko bi ih trebao ukupno saslušati, rekao je istražni sudac zagrebačkog Županijskog suda Boris Ivančić. Ročišta su zakazana za 17., 19., 23. i 25. srpnja. Sudac na pitanje tko bi sve trebao svjedočiti, nije želio odgovoriti, podsjetivši da je istragu proglasio tajnom, što znači da sudionicima postupka prijeti kazneni progon otkriju li podatke prikupljene u postupku.

Istraga se vodi protiv trojice potpredsjednika HFP-a Josipa Matanovića, Roberta Peše i Ivana Gotovca, voditelja Službe prodaje nekretnina HFP-a Igora Petlevskog, odvjetnice iz Buja Asje Piplović i njezinog suradnika Mladena Jandričeka, zagrebačkog odvjetnika Jurja Parazajdera te poduzetnika iz BiH Svjetlana Stanića, jedinog koji je nedostupan, zbog čega je za njim raspisana tjeralica. Ostalih sedmero osumnjičenih je od sredine lipnja u pritvoru zbog opasnosti od ponavljanja djela.

Trojicu potpredsjednika HFP-a, USKOK tereti da su tražili više od tri milijuna eura mita, od čega su manji dio navodno i primili, te darove kako bi pogodovali nekim investitorima pri kupnji poduzeća koje je prodavao Fond. Neke se tereti i za odavanje službene tajne, a Petlevskog i da se s odvjetnicom Piplović i Jandričekom udružio u kriminalnu grupu. Odvjetnicu je navodno trebao izvještavati o natječajima koje Fond planira raspisati kako bi ona unaprijed pronašla investitore i zastupala ih pred Fondom, a svo troje trebali su imati koristi od njezina odvjetničkog honorara.

U otkrivanju korupcije pomogla su dvojica USKOK-ovih pouzdanika od kojih su osumnjičeni tražili mito i koji su pristali biti svojevrsni USKOK-ovi prikriveni agenti. Po pisanju tiska, to su Joško Kuzmanić i Mihail Mošnogorski, hrvatski poduzetnik i ruski vlasnik agencije za nekretnine koji bi također trebali biti saslušani u istrazi. Cijela akcija Maestro trajala je dulje od godine dana.

Vezane vijesti

Polančec svjedočio o Dalmacijavinu - 'Ništa se nije moglo privatizirati bez...

Polančec svjedočio o Dalmacijavinu - 'Ništa se nije moglo privatizirati bez Sanadera'

Bivši potpredsjednik Vlade Damir Polančec ustvrdio je svjedočeći na ponovljenom suđenju u slučaju "mali maestro" da optuženi bivši potpredsjednik… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika