Objavljeno u Nacionalu br. 609, 2007-07-16

Autor: Veljko Barbieri

KUHARSKI KANCONIJER

Zeusov kovač

Zeus s gornje strane šampjerove glave odvali mašice, s donje čeljusti čekić, s obraza nakovanj, a od bodlji s bokova izabere čavle te u tren oka potkuje konje zlatnim potkovama

Kad se s Olimpa vladalo svijetom, dogodi se zgoda koja je zauvijek povezala jednu ribu i vladara svih bogova. I to zahvaljujući nesvakidašnjoj prometnoj nesreći, jednoj od onih od kojih ni bogovi, koji su stalno nekamo putovali u vječnoj potrazi za pustolovinama i ljubavnim zgodama, ali i za pravdom, ili pak neprestano vodeći ratove u kojima su često stajali na suprotnim stranama, nisu bili pošteđeni. Zeusovim konjima upregnutim u njegove božanske dvokolice otpale su zlatne potkove, zapevši za munju koju je hitnuo njihov gospodar, bijesan na sve oko sebe jer ga više nitko nije slušao, čak ni neki osobito oholi ljudi. Ipak, kako su njegovi bijelci posrtali po nebu, uvidio je da nema kuda, pa je upravio svoj četveropreg prema nekoj morskoj obali na koju se spusti zajedno sa svojim božanskim dvokolicama. I stane on odmah svojim silnim glasom naređivati Hefestu, bogu kovača, da hitro potkuje njegove miljenike.

Ali, sasvim u skladu s Vrhovnikovim crnim slutnjama, Hefest mu prkosno odgovori s Olimpa: “Nisi mi htio pomoći kad je Ares obljubio moju ženu Afroditu, pa sada potkivaj sam!“ Njegov prigovor potakne ljutnju svih ostalih bogova i boginja pa zajedno i uglas stanu svog gospodara optuživati zbog čestog nemara prema svakom od njih, osim možda prema svojoj ljubimici Ateni, ali i zbog stalne samovolje i bespogovorne tiranije koja je bila odlika njegove vlasti. Barem do tog neobičnog događaja. Pa se zamisli prepredeni Zeus i stane pomirljivo uzvraćati: “Promijenit ću se kad se vratim na Olimp, ali kako da tamo stignem, nevoljnici, a da ne ozlijedim svoje vjerne konje?“ “Tko ti je kriv, kad nemaš milosti ni prema njim, odgovoriše bogovi s Olimpa i ušutješe, a unesrećenog vrhovnika ostaviše na stjenovitim hridima. Tada se iz dubine izvije neka sjajna prilika i iskoči na obalu, udarajući pri padu repom o kamen kao čekićem po nakovnju: “Pojedi me, o, silni i svemoćni Zeuse, i potkovat ćeš svoje konje.“


Još zbunjen od neočekivana susreta, uze Zeus ribu među prste onako zakoprcanu i oprezno zagrize u njezino meso. Nepoznat i zanosan okus preplavi mu usta. Klizio je zajedno sa mirisom mora, a onda se rastapao u božanskom trbuhu poput ambrozije i nektara. Pa je stao halapljivo jesti i gutati velikodušnu ribu, sve dok je sasvim ne oglođe. I baš kad je htio predahnuti, pogled mu padne na riblji kostur i on iznenađen, ali i nadahnut savjetom koji mu je riba dala prije no što se zbog njega žrtvovala, u pravilnom nizu njezinih oglodanih i oblizanih kostiju prepozna kovački alat. “Više ti nitko nikada ne smije nauditi, ribo!“, poviče tako da se čulo do Olimpa, na užas pobunjenih bogova. Zeus s gornje strane riblje glave odvali mašice, s donje čeljusti čekić, s obraza nakovanj, a od strašnih bodlji s bokova izabere sebi čavle te u tren oka opet potkuje svoje konje zlatnim potkovama. Pa dvokolicama pojuri na Olimp, praskajući munjama. Kad je stupio u prijestolnu dvoranu, već su ga očekivali buntovnici, moleći svog vrhovnika za oprost. “Imate sreću što još ima dobrih i pobožnih stvorova na svijetu i što sam se usput dobro najeo“, reče i pođe na počinak. Otada su ljudi ribu koja je pomogla Zeusu da potkuje svoje konje i tako se posredno uplela u gašenje pobune bogova počeli nazivati Zeusovim kovačem, ali su je stali neštedimice loviti doznavši od samoga boga za kakvoću njezina mesa, ne obazirući se čak ni na Zusove prijetnje, jer mu je, unatoč njegovoj samovolji, moć u carstvu njegova brata Posejdona oduvijek bila mala, reklo bi se nikakva.

Lonac od šampjera

Filetirajte 3 kovača od 0,5 kg, začinjene filete uvaljajte u brašno i pržite ih na 1,5 dl maslaca i maslinova ulja dok ne zazlati. Skuhajte temeljac od kostiju i ostatka mesa pa ugustite sjeckanim lukom, ljutikom i peršinom. Ribi koja se zazlatila dodajte u tavi kolutove lignje, 15 brbavica i 6 većih škampi, podlijte s 1 dl bijela vina i zalijte ugušćenim temeljcem. Neka krčka dok se školjke ne otvore.

Pečeni kovač u maslacu i šampanjcu

Na 1,5 dl maslinova ulja rastopite 10 dag maslaca i s pola masnoće premažite dno posude za pečenje. U nju složite 1 kg kuhana krumpira i 4 kapule, posolite i položite očišćenog začinjenog kovača od 1,5 kg. Dok se riba peče u pećnici, u ostatak masnoće ulijte 2 dl šampanjca ili nekog drugog pjenušavog vina, ubacite 5 dag parmezana, pa miješajte dok se umak ne zgusne. Prelijte tim umakom ribu u pećnici i ispecite.

Vezane vijesti

Bakhovi razuzdani jelovnici

Bakhovi razuzdani jelovnici

Dioniza, vječno zanesenog Zeusova i Semelina sin, boga vina, u antičkoj su Grčkoj slavili razuzdanim svetkovinama, Dionizijama, i kraljevi i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika