16.07.2007. / 16:35

Autor: Marijana Zrinjski

ŽUPANIJSKI SUD U ZAGREBU

Ademi: "Markač laže"

Genaral Rahim Ademi, optužen za ratne zločine u akciji Medački džep 1993. godine na kraju četverosatnog svjedočenja na zagrebačkom Županijskom sudu, rekao je bivšem zapovjedniku specijalne policije Mladenu Markaču da laže.

Reagirajući na Markačevo svjedočenje Ademi je ustvrdio da je Markač lagao kada je pred sudskim vijećem ustvrdio da nije bio na jednom sastanku s tadašnjim generalom zbora Jankom Bobetkom. "Od njega je potekla ideja za akciju Medački džep", kazao je Ademi Markaču. Markač je pak ustvrdio da mu je žao što njegov prijatelj Ademi misli da laže jer on na sudu govori samo istinu.

"Ademi je pogrešno rekao da sam inicijator te akcije", kazao je Markač. Dodao je da je kao zapovjednik specijalaca bio zainteresiran jedino da se njegovim postrojbama olakša pozicija. No, nikada se nisam miješao u vojno planiranje, kazao je Markač.

Inače današnje suđenje generalima Ademiju i Mirku Norcu počelo je svjedočenjem bivšeg ministra unutarnjih poslova Ivana Jarnjaka.

Jarnjak je posvjedočio kako je u to vrijeme stekao dojam da je zapovjednik zbornog područja bio Ademi, a da Mirka Norca uopće nije ni vidio.

Kazao je da je specijalna policija koju su vodili Mladen Markač i Željko Sačić bila pod zapovjedništvom Glavnog stožera HV-e te da on kao ministar nije dobivao nikakva izvješća od Markača i Sačića.

Jarnjak je ustvrdio da na tom području nije vidio nikakve civile jer, kako je rekao, civila tamo nije ni bilo. Svi su oni bili naoružani. Televizija Knin je prikazivala jednu stariju ženu koja je stalno pucala iz protuavionskog topa, kazao je Jarnjak.

Vezane vijesti

Markač uspješno operiran

Markač uspješno operiran

General Mladen Markač, optužen na 18 godina zatvora za zločine u Oluji i nakon nje, uspješno je krajem svibnja operiran na kardiovakularnom odjelu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika