Objavljeno u Nacionalu br. 609, 2007-07-16

Autor: Iva Koerbler

GALERIJA

Slikarski put u Izrael

PETERO HRVATSKIH SLIKARA prvi su naši umjetnici koji su pokazali svoje radove u Izraelu

VELEPOSLANIK RH Ivan Del Vecchia s u Klovićevim dvorima Banetom Milenkovićem, likovnom kritičarkom Ivom Körbler, slikarom- Vatroslavom Kulišem i kiparom Petrom Barišićem na otvorenjuVELEPOSLANIK RH Ivan Del Vecchia s u Klovićevim dvorima Banetom Milenkovićem, likovnom kritičarkom Ivom Körbler, slikarom- Vatroslavom Kulišem i kiparom Petrom Barišićem na otvorenjuProšlog četvrtka u galeriji Horace Richter u Jaffi kraj Tel Aviva otvorena je izložba “Hrvatski umjetnici u Izraelu“, na kojoj su izloženi recentni radovi hrvatskih umjetnika Marije Ujević, Zlatka Kesera, Petra Barišića, Vatroslava Kuliša i Bane Milenkovića. To je prvo predstavljanje suvremenih hrvatskih umjetnika u Izraelu, a izložbu su organizirali Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport grada Zagreba i Hrvatsko veleposlanstvo u Tel Avivu kojeg vodi veleposlanik Ivan Del Vecchia.


Na izložbi su bili mnogi izraelski uglednici i uzvanici iz diplomatskog kora, među kojima i slovenski ambasador Boris Sovič i ambasador Meksika Carlos Ricco. Neformalna atmosfera bez strogog protokola na otvorenju svidjela se brojnim posjetiteljima, koji su se raspitivali o mogućnosti kupnje izloženih djela hrvatskih umjetnika. Iako kiparica, Marija Ujević predstavila se novom serijom slika s pomalo kritički i duhovito intoniranim portretima ljudi, a kipar Petar Barišić velikom bijelom reljefnom konstrukcijom od drva na zidu. Veliko zanimanje publike na izložbi izazvale su recentne slike Bane Milenkovića, Zlatka Kesera i Vatroslava Kuliša, koje su jarkim i živim bojama pobudile iznimno pozitivne reakcije publike. Izložbi je prisustvovao poznati izraelski galerist Oded Halahmy, čija Pomegranate Gallery u New Yorku već desetljećima zastupa iznimno zanimljive svjetske umjetnike i pomaže im u stvaranju međunarodne karijere, poput slavnog konceptualnog i video umjetnika Naim Yun Paika ili slikara Sama Francisa. “Iako se više ne može biti originalan s u poglédu stila, jer je sve već viđeno i reciklirano, umjetnik je dobar ako njegova slika živi, ima energiju i atmosferu, a vaši umjetnici to imaju“, izjavio je ugledni galerist za Nacional. Izložba će biti otvorena do 31. srpnja. 

Vezane vijesti

Kranjčar: Persepolis će igrati atraktivan nogomet

Kranjčar: Persepolis će igrati atraktivan nogomet

Persepolis je najslavniji, najpopularniji i najtrofejniji nogometni klub iz Irana, a bivši hrvatski izbornik veseli se novom izazovu u karijeri. -… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika