16.07.2007. / 18:48

Autor: Marijana Zrinjski

RUSIJA-VELIKA BRITANIJA

Britanija tjera četiri ruska diplomata

Velika Britanija protjerat će četiri diplomata iz ruskog veleposlanstva u Londonu, kao odgovor na odbijanje Moskve da izruči glavnog osumnjičenika za ubojstvo Aleksandra Litvinenka, izjavio je danas britanski ministar vanjskih poslova David Miliband. Rusija je, podsjetimo, početkom mjeseca formalno obznanila Velikoj Britaniji da neće izručiti Andreja Lugovoja, glavnog osumnjičenog u aferi ubojstva bivšeg agenta Aleksandra Litvinenka.

Odnosi Moskve i Londona znatno su oslabjeli nakon ubojstva bivšeg KGB-ovca, Litvinenka prošle godine, žestokog kritičara ruskog predsjednika Vladimira Putina koji je zbog straha od ruske vlasti živio u Londonu. Lugovoja, također bivšeg člana KGB-a, koji je postao poslovni čovjek, britansko tužiteljstvo 22. svibnja optužilo je za Litvinenkovo ubojstvo. Prema nekim ruskim izvorima Lugovojev je samo žrtva KGB-a, a pravi krivici koji su naredili Litvinenkovo ubojstvo još su na slobodi.

Logovoj je kazao da je nedužan, optužio je britanske tajne službe da su upletene u ubojstvo te da su ga pokušale vrbovati kako bi kompromitirale predsjednika Vladimira Putina. Isto tako optužio je Litvinenka i ruskog milijardera Boris Berezovskog za kontakte s britanskim službama M16.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika