17.07.2007. / 10:29

Autor: Berislav Jelinić

ELITNI STAN BIVŠEG MINISTRA

Hebrang kupio stan od pola milijuna eura

Bivši ministar zdravstva i saborski zastupnik vladajućeg HDZ-a Andrija Hebrang nedavno je postao vlasnik novog stana, ali ono što je Nacionalu ispričao o okolnostima pod kojima je promijenio adresu, kao i navodi koje je zbog kupnje nove nekretnine promijenio u svojoj imovinskoj kartici ne slažu se s podacima iz zemljišnih knjiga. Novi dom za sebe i obitelj Hebrang je našao u nedavno izgrađenom elitnom stambenom naselju na zagrebačkoj Šalati. Riječ je o ekskluzivnom naselju u Babonićevoj ulici gdje jedna zagrebačka tvrtka, poznata po investiranju u gradnju luksuznih nekretnina, ukupno stotinjak stanova veličine od 120 do 200 kvadrata prodaje po cijeni od 2700 do 3500 eura po četvornom metru. U svakoj od zgrada ima tri do pet stanova, oni najluksuzniji imaju vrtove do gotovo tisuću kvadrata, a opremljeni su na principu takozvanih inteligentnih kuća pa se njihovim uređajima može “daljinski“ upravljati pomoću suvremenog kompjuterskog sustava. Naselje je pod videonadzorom, a čuva ga i portir.

Kada je Nacional dobio informaciju da se Hebrang u Babonićevoj 97 uselio u luksuzni stan od gotovo 200 kvadrata i platio ga više od pola milijuna eura, potražio je potvrdu od njega samog, a on je o svom preseljenju rekao:
“Istina je da sam kupio novi stan, ali informacija da je riječ o golemom penthouseu od 200 kvadrata za 600 tisuća eura nije točna. Stan se nalazi na drugom katu zgrade u novom naselju u Babonićevoj, ali ima 120 kvadrata, uobičajenu terasu, garažu i jedno parkirno mjesto. Kako sam akontaciju za njega dao kad su tek počinjali građevinski radovi u naselju, dobio sam ga po cijeni od 2750 eura po kvadratu. Garažu sam platio dodatnih 20 tisuća eura, a parkirno mjesto ispred nje stajalo je još šest ili sedam tisuća eura.”

Hebrang je napomenuo kako je za kupnju novog stana novac smogao prodajom starog i kreditom. Stari stan od 110 četvornih metara u Bauerovoj prodao je, tvrdi, za 2300 eura po kvadratu, a od Zagrebačke banke dobio je kredit od 90 tisuća eura. Informaciju o prodaji tog i kupnji novog stana naveo je 25. svibnja ove godine i u svojoj imovinskoj kartici. Hebrang je natuknuo i zašto se odlučio na kupnju novog stana: “Kako je naš stari stan bio u samom centru Zagreba, naći parkirno mjesto postalo je nemoguće, a zbog prometnih gužvi bilo je teško uopće doći do njega. Osim toga, ovih dana mi se, nakon tri godine studija, iz SAD-a vraća kći tako da nam je trebao nešto prostraniji stan budući da ćemo odsad zajedno živjeti kći, supruga i ja“, ispričao je Andrija Hebrang.

No par dana kasnije pokazalo se da je istina bitno drukčija od one u koju je uvjeravao ovaj političar. Prema podacima iz zemljišno-knjižnog uloška dostupnog javnosti, Andrija Hebrang uknjižen je kao jedini vlasnik stana u Babonićevoj 97. Taj stan ima 181,03 m2 i nalazi se u potkrovlju. Dakle, Hebrang je kupio stan koji je za 60 kvadrata veći od onoga što je javno rekao i što je naveo u svojoj imovinskoj kartici. Kada bi bilo točno da je Hebrang kupio 120 m2 stana i garažu, te kada bi bilo točno da je četvorni metar stana platio 2750 eura, onda bi ukupno za tu investiciju uložio 350 tisuća eura. Ako je točno da je stan u Bauerovoj prodao za 2300 eura po četvornom metru, onda je za njega dobio 253 tisuće eura. Pridoda li se tomu kredit od 90 tisuća eura od Zagrebačke banke, došlo bi se otprilike do iznosa od 350 tisuća eura. Zanimljivo je da se u zemljišno-knjižnom ulošku ne vidi je li Hebrang uopće podigao kredit za kupnju tog stana. To znači da je možda pod hipoteku dao stan ili vikendicu koje je naveo da posjeduje u imovinskoj kartici, ili mu je netko drugi dao nekretninu kao pokriće za podizanje kredita. Ako je, kako tvrdi, Hebrang kupio stan u Babonićevoj za 2750 eura po kvadratu, onda je za stan od 181 kvadrat platio 497.750 eura plus 20 tisuća eura za garažu.

Ukupno je Hebrang u preseljenje uložio 517.750 eura. Činjenica je da Hebrang zasad nema pokriće za oko 170 tisuća eura koje je uložio u stan i to pod uvjetom da ga je doista platio 2750 eura po četvornom metru. Menadžment tvrtke koja je izgradila stanove tvrdi da se stanovi u potkrovlju, u kakvom živi Hebrang, prodaju po cijeni od 3000 do 3600 eura, ovisno o trenutku kupoprodaje. Bivšem ministru nakon svega ostaje preciznije pojasniti svoje preseljenje.

Vezane vijesti

Hebrang, Jandroković i Čobanković: Suđenje neće utjecati na izbore

Hebrang, Jandroković i Čobanković: Suđenje neće utjecati na izbore

Članovi predsjedništva HDZ-a Andrija Hebrang, Gordan Jandroković i Petar Čobanković danas su prije sjednice Predsjedništva stranke ocijenili da… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika