27.07.2002. / 00:00

Autor: Nacionalova redakcija

Promjena u MORH-u

Željka Antunović nova ministrica obrane

Umjesto da je zbog lošeg rada otpusti iz Banskih Dvora, Ivica Račan je Željki Antunović odlučio povjeriti najkompliciranije ministarstvo

ŽELJKA ANTUNOVIĆ NOVA MINISTRICA OBRANE
Nakon raspada političkog partnerstva između SDP-a i HSLS-a, odnosno njihovih lidera Dražena Budiše i Ivice Račana, Željka Antunović, dosadašnja pomoćnica premijera vjerojatno će postati nova ministrica obrane. Nije poznato koji su razlozi motivirali Račana na ovu odluku, jer je Željka Antunović donedavno slovila kao prva na listi ministara koji su loše radili i prijetio im je povratak među saborske zastupnike. Osim toga nikada nije imala nikakve veze s oružanim snagama i nejasno je po kojim je kriterijima dobila resor koji predstavlja najteže rješivo pitanje u državnoj administraciji.

Napredovanje Željke Antunović na višu političku funkciju uvjetovano je, međutim, složenijom kadrovskom premetaljkom: Jozo Radoš, dosadašnji ministar obrane, napušta tu dužnost, da bi aktivirao svoj zastupnički mandat u Saboru i, umjesto Đurđe Adlešić, preuzeo predsjedavanje saborskim Odborom za nacionalnu sigurnost. Kako je poznato, Đurđa Adlešić još je prije mjesec dana najavila dobrovoljnu ostavku na mjesto predsjednice Odbora koji kontrolira tajne službe, vojsku i policiju. Prvo je tvrdila da je odveć zauzeta poslovima bjelovarske gradonačelnice, zatim je tumačila da je ostavka logična posljedica izlaska HSLS-a, čiji je član, iz vladajuće koalicije.

Premda se, dakle, čini da će se nakon sloma osovine Račan- Budiša kadrovske promjene događati po unaprijed zacrtanom planu, nije isključeno da ova premještana ipak izazovu novu političku dramu. Prema posljednjim informacijama, doduše neslužbenim, Đurđa Adlešić nije više spremna na dobrovoljni odlazak s dužnosti predsjednice Odbora za nacionalnu sigurnost od kako se Radoš spominje kao njezin potencijalni nasljednik. Ona oklijeva s ostavkom, kako objašnjavaju upućeni, jer je Radoš inicirao ispitivanje “afere Tom” u koju je umiješan njezin bliski prijatelj i politički štićenik Josip Trogrlić, šef zagrebačkog SIS-a.

No, odlazak Joze Radoša s ministarske funkcije nije zanimljiv samo kao pokretač cijelog lanca kadrovskih promjena, već i zbog činjenice da se Radoš, donedavni HSLS-ovac, u sukobu između Budiše i Račana svrstao na Račanovu stranu. Ipak, prisiljen je otići iz MORH-a, pošto u redovima SDP-a raste nezadovoljstvo Radoševim vrlo usporenim ritmom reformi Hrvatske vojske koja je, ovakva kakva je danas, najveći proračunski i politički balast Republike Hrvatske.

Smatra se da će Željka Antunović, vjerojatna Radoševa nasljednica, uspjeti riješiti ove dubioze.

Vezane vijesti

MORH: Nikog nismo silili na misu

MORH: Nikog nismo silili na misu

MORH je na svojim web stranicama objavio reagiranje na navode objavljene na internet stranicama Sindikata državnih i lokalnih službenika i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika