18.07.2007. / 10:32

Autor: Nina Tomljanović

HRANA OPASNA PO ZDRAVLJE

Po zdravlje opasan svaki deseti uzorak hrane

Prema posljednjim podacima, najviše obavijesti o opasnoj hrani u EU odnosi se na proizvode iz Kine, Turske, Irana i SAD-a

Po zdravlje je na tržištu opasno čak osam do deset posto uzoraka hrane, i taj uzorak zbog mikrobioloških ili kemijskih sastojaka, u kojima se nalaze nedopuštene razine metala, aditiva i pesticida ne zadovoljava propise o hrani. Podaci su to Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi koje kontrolira zdravstvenu ispravnost i kvalitetu hrane na hrvatskom tržištu.

Prema podacima Hrvatske agencije za hranu, prošle je godine najviše obavijesti o opasnostima bilo vezano uz voće i povrće, začine i hranu za životinje te meso i mesne prerađevine. U najvećem broju slučajeva proizvodi su bili zdravstveno neispravni zbog salmonele.

Po uzoru na EU Hrvatska je 2006. godine uvela nacionalni sustav uzbunjivanja putem kojeg sudjeluje i u razmjeni podataka s članicama europskog RAFSS sustava. Prema posljednjim podacima, najviše obavijesti o opasnoj hrani u EU odnosi se na proizvode iz Kine, Turske, Irana i SAD-a, rekao je ravnatelj HAH-a Boris Antunović.

Ipak, zbog sumnjive kvalitete, ovih su se dana u Hrvatskoj, u središtu pozornosti našla dva proizvoda, zamjensko mlijeko ''Babylove 1'' njemačkog proizvođača Humana i ''Munchmallow'' srbijanske Jaffa Crvenke.

Provedena kontrola je u prvom slučaju pokazala da u Hrvatskoj ipak nije završila sporna pošiljka dojenačkog mlijeka, za koju se sumnjalo da sadrži povećan broj enterobakterija. Jučer su iz Ministarstva poručili kako je konzumacija mlijeka potpuno sigurna.

Zasad još nije poznat ishod slučaja Munchmallowa jer je u postupku nezavisna analiza. Proizvođač je u međuvremenu najavio tužbu protiv Hrvatske, tvrdeći kako nema dokaza o prisustvu bakterije salmonele u poznatom slatkišu. Podsjetimo, proizvod je povučen s tržišta odmah nakon što je o tome Ministarvtu stigla obavijest iz Slovenije.

Vezane vijesti

Institut za hrvatski jezik: Ministarstvo zdravstva, ali domovi zdravlja

Institut za hrvatski jezik: Ministarstvo zdravstva, ali domovi zdravlja

Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje (IHJJ) priopćio je danas kako je analogija prema kojoj bi domove zdravlja trebalo preimenovati u domove… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika