18.07.2007. / 13:01

Autor: Martina Zeković, Nina Tomljanović

MEDAČKI DŽEP

Laušić: "U istrazi Vojne policije nisu otkriveni ratni zločini"

Svjedočeći na suđenju generalima Rahimu Ademiju i Mirku Norcu, ratni zapovjednik Vojne policije Mate Laušić kazao je da u istrazi, dvadesetak dana nakon akcije Medački džep, nisu otkriveni ratni zločini, iako istražitelji Vojne policije nisu mogli ući na najveći dio ratišta koji je tada već kontrolirao UNPROFOR.

Laušić je, kako kaže, od tadašnjeg ministra obrane Gojka Šuška dobio zapovijed da istraži navodne zločine, a na teren je poslao načelnika kriminalističkog odjela VP-a Antu Gugića. U njegovu izvješću se navodi razgovor s Ademijem u kojem ovaj tvrdi da su pripadnici HV-a postupali profesionalno te da nije bilo zlostavljanja ili pljačke, naveo je Laušić.

U izvješću stoji da su riječki patolozi utvrdili su da žrtve stradale od prostrijelnih rana ili eksplozija, ali s velike udaljenosti. Jedino na dva leša liječnici su otkrili ozljede nanesene iz blizine i zaključili da je riječ o suicidu, kazao je Laušić.

Laušić je istaknuo da je u izvješću navedeno da su svi vojni zarobljenici predani vojnom tužiteljstvu u Karlovcu, dok je petnaestak civila uz pomoć Crvenog križa smješteno u Senj.

Kako istražitelji nisu mogli doći na najveći dio područja gdje su se vodile borbe, Gugić je rekao da će nastaviti raditi na ovom slučaju. No, Gugićevo je izvješće stavljeno 'ad acta' nakon što mu je ministar Šušak rekao: "Vi ste svoje učinili ostalo je moja briga", rekao je Laušić.

Laušić je također kazao da je jedan njemu podređeni pukovnik dva dana nakon početka akcije odbio zahtjev generala Ademija koji je zatražio dodatni antiteroristički vod vojne policije. Isti dan Ademi je zatražio i 20 vojnih policajaca, koji se nikada nisu pojavili, rekao je Laušić, dodajući da ne zna zbog čega su Ademijevi zahtjevi odbijeni.

Za vrijeme akcije na području Medačkog džepa bila su samo tri punkta vojne policije, podređena tadašnjem pukovniku Mirku Norcu, dodao je.

Danas je posljednji dan srpanjskog suđenja Rahimu Ademiju i Mirku Norcu, osumnjičenima za ratne zločine u Medačkom džepu. Nakon ljetne stanke suđenje se nastavlja u rujnu.

Na suđenju su dosad svjedočili ratni ministar policije Ivan Jarnjak, te haški optuženik, general Mladen Markač. Ratni pomoćnik generala Markača Željko Sačić za razliku od Jarnjaka koji je rekao da je cijelim područjem zapovijedao Ademi, a da ondje nije ni vidio generala Norca, posvjedočio je da je Norac bio zapovjednik tzv. Sektora 1, te da je o tome saznao od Ademija. Sačić je u Sektoru 1 jedno vrijeme bio podređen Norcu.

Za razliku od Markačevog svjedočenja, Sačić je rekao da je "alfa i omega ove akcije bio general Janko Bobetko", tadašnji zapovjednik Glavnog stožera, te da se ideja za "Medački džep" rodila na sastanku između Bobetka i Markača, kao akcija oslobođenja tog dijela ličkog ratišta.

Tijekom jučerašnjeg svjedočenja Markača, on je rekao da nije bio na sastanku sa Bobetkom gdje se planirao Medački džep. General Ademi na to je poviknuo Markaču da laže.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika