18.07.2007. / 12:12

Autor: Marko Biočina

BLOGOHULNIK

Kako su ubili stadion

Cijelo moje djetinjstvo vezano je uz maksimirski stadion. Iako, ako pitate nekoga iz mog kvarta reći će vam da je taj naziv pogrešan, te da se stadion se nalazi na Ravnicama. Nikad mi taj stadion nije bio lijep, ali iz perspektive klinca, on je bio čarobno mjesto. Ući u krug stadiona bila je avantura, hodati po travnjaku ili odšpanati na pomoćnom terenu Hitrec Kacian bilo je doživljaj koji se poslije danima prepričavao i zbog koje se isplatilo riskirati s mogućnošću da te brkati čuvar uhvati i zašamara, što se, uostalom, često i događalo.

U toj svojoj dječjoj naivnosti veselo sam dočekao i glamurozne najave o preuređenju stadiona. Pokazalo se kako sam svoje prve spoznaje o tome kako funkcionira ova država dobio upravo gledajući što se događa na stadionu. Priča je počela kako bajka o „najljepšem stadionu u Europi“, a završila kao gomila betona i neukusnog stakla bez ikakve praktične namjene koja i danas tamo stoji. Da, bila je to bajka, samo obrnuta od one braće Grimm. U Maksimiru se labud na kraju pretvorio u ružno pače.

Godinama poslije, kada je u Zagrebu gostovala škotska nogometna reprezentacija u tramvaju sam slučajno započeo razgovor s jednim od njihovih navijača. Na moje pitanje zašto se vozi prema stadionu 6 sati prije utakmice, rekao je kako je kod njih običaj da razgledaju stadion prije tekme. Nisam imao srca reći sirotom čovjeku da kako će provesti sat vremena u tramvaju samo zato da bi vidio tri građevinska krana i stadion koji izgleda kao da ga je projektiralo dijete koje se igra s kockicama. Jer što da drugo mislim o tom arhitektonskom geniju? Čovjek očito u životu nije bio na utakmici, inače ne bi zamislio tribinu sa stepenicama koje su strmije od zaletišta za skijaške skokove. Danas Dinamo na tu tribinu besplatno pušta umirovljenike. Cijenim ideju, ali nisam siguran koliko će ih preživjeti te stube.

Maksimirski stadion je ustvari najbolja metafora za proces stvaranja hrvatske države. Krenuo je kao golemi povijesni poduhvat, s vremenom je taj sjaj nestao, gradnja je stala, neki su se poprilično obogatili, a sve su to na kraju platili građani.

Vezane vijesti

Rusija za prodaju piva na nogometnim stadionima

Rusija za prodaju piva na nogometnim stadionima

Predsjednik Ruskog nogometnog saveza (RFU) Sergej Fursenko je u utorak objavio kako će tražiti od donjeg doma ruskog parlamenta ukidanje zakona koji… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika