19.07.2007. / 08:34

Autor: Nina Tomljanović

HRVATSKA

Ministarstvo zdravstva: Čuvajte se vrućina!

Zagrebački Zavod za javno zdravstvo pozvao je starije osobe, a to se odnosi i na djecu, da se nikako ne smiju izlagati suncu od 10 do 17 sati, poglavito ne srčani bolesnici i oboljeli od šećerne bolesti, te pri izlasku moraju zaštiti glavu šeširom, maramom ili kapom

Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi pozvalo je hitne službe, domove zdravlja i bolnice na pojačan oprez i pripravnost zbog vala vrućine koji je zahvatio Hrvatsku.

Naputkom zdravstvenim ustanovama da pojačaju mjere zaštite građana, ministar Neven Ljubičić želi dodatno senzibilizirati sustav za potrebe građana koji se teže nose s vrućinama, posebice starije i nemoćne, ali i djecu te oboljele od kardiovaskularnih bolesti.

Medijima je ministar rekao da domovi zdravlja i hitne medicinske pomoći ne smiju nikoga shvaćati olako već trebaju dobro procijeniti zdravstveni rizik određene osobe.

Ljubičić upozorava da se ni jednog pacijenta ne smije otpustiti iz ambulante a da se prije barem ne obavi nužna opservacija.

Hitne službe u bolnicama, zbog iznimno visokih temperatura očekuju veći broj pacijenata, ali još nisu na snazi izvanredne mjere. Ako se za mjerama ukaže potreba proglasit će ih Vlada, a u tom bi se slučaju pojačale ekipe hitne medicinske pomoći i osigurali veći kapaciteti za prijem pacijenata.

Zagrebački Zavod za javno zdravstvo pozvao je starije osobe, a to se odnosi i na djecu, da se nikako ne smiju izlagati suncu od 10 do 17 sati, poglavito ne srčani bolesnici i oboljeli od šećerne bolesti, te pri izlasku moraju zaštiti glavu šeširom, maramom ili kapom.

Moraju dnevno uzeti najmanje dvije litre tekućine, negaziranu vodu ili juhu, varivo ili čaj, te izbjegavati pržena, pohana, slatka i jako zasoljena te začinjena jela. Trebaju uzimati puno sezonskog voća i povrća. U slučaju glavobolje, mučnine, vrtoglavice i dehidracije treba se hitno javiti svojem doktoru obiteljske medicine ili najbližoj hitnoj pomoći.

Vezane vijesti

Institut za hrvatski jezik: Ministarstvo zdravstva, ali domovi zdravlja

Institut za hrvatski jezik: Ministarstvo zdravstva, ali domovi zdravlja

Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje (IHJJ) priopćio je danas kako je analogija prema kojoj bi domove zdravlja trebalo preimenovati u domove… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika