20.07.2007. / 11:47

Autor: Martina Zeković

YORKSHIRE

Pronađeno zakopano vikinško blago iz 10. st.

Najvažnije vikinško blago u posljednjih 150 godina, pronašli su otac i sin pomoću detektora metala u Yorkshireu.

David i Andrew Whelan u siječnju ove godine pronašli su blago koje datira iz 10. stoljeća. Netaknuto je prebačeno u Britanski muzej kako bi ga stručnjaci mogli pregledati.

Pronalazači metala, otac i sin Whelan, kazali su da se ostvario njihov san. Vrijednost blaga procjenjuje se na oko 750.000 funti.

"Bavimo se otkrivanjem metala već pet godina. To nam je hobi koji radimo nedjeljom. Našli smo se na jednom polju i dobili snažan signal detektora, uskoro smo iskopali vrč sa srebrnim novčićima i javili vlastima", kazali su Whelanovi.

Blago se sastoji od predmeta iz koji dolaze iz različitih zemalja, od Afganistana na istoku do Irske na zapadu, kao i Rusije, Skandinavije i kontinentalne Europe.

Radi se o 617 srebrnih novčića i 65 drugih objekata uključujući zlatnu narukvicu i pozlaćenu posudu.

Radi se o posebno rijetkim predmetima. Većina malih predmeta dobro je očuvana jer su se nalazili u posudi.U Birtanskom muzeju tvrde da se radi o nekoliko potpuno novih novčića i nekoliko vrlo rijetkih vrsta novčića uz pomoć kojih će se dobiti nove informacije o povijesti Engleske u 10. stoljeću.

Smatra se da je blago iz sigurnosnih razloga zakopao bogati vikinški vođa tijekom nemira nakon kojih je uslijedilo osvajanje vikinškog kraljevstva Nortumbrije 927. g. pr. Kr.

Vezane vijesti

Kod Vinkovaca pronađeni ostaci bazilike iz 4. ili 5. stoljeća

Kod Vinkovaca pronađeni ostaci bazilike iz 4. ili 5. stoljeća

Na lokalitetu Kamenica kod Vinkovaca pronađeni su ostaci ranokršćanske bazilike iz 4. ili 5. stoljeća, za koji se pretpostavlja da je bila crkva sv.… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika