20.07.2007. / 12:21

Autor: Martina Zeković

TAJNI SASTANAK

Iran platio Hrvatskoj više od 50 milijuna dolara za isporuku oružja Bihaću

Za vrijeme ratne 1994. i 1995. Iran je Hrvatskoj platio iznos znatno veći od 50 milijuna dolara kako bi Zagreb tadašnjoj vladi Bosne i Hercegovine isporučio oružje i streljivo za obranu Bihaća, kazao je bivši bosanskohercegovački diplomat Ivica Mišić u kraćem razgovoru koji su u petak objavile banjalučke "Nezavisne novine".

Mišić je navodno prisustvovao razgovorima koji su o tome vođeni između tadašnjeg ministra vanjskih poslova BiH Harisa Silajdžića, bivšeg šefa hrvatske diplomacije Mate Granića i iranskog dužnosnika Ali Akbara Velayatija.

"Na tom sastanku je dogovoreno da Hrvatska isporuči oružje, streljivo i ostalu pomoć Bihaću a da će sve platiti Iran", opisao je Mišić sastanak koji se dogodio u jesen 1994. u New Yorku kada je Silajdžić svugdje tražio pomoć ne bi li se spriječio pad opkoljenog Bihaća.

Mišić nije rekao o kolikom je točno iznosu bilo riječi no kazao je kako je to bilo 'puno više' od 46 milijuna dolara kako se nagađa.

"Velayati je upitao Granića koliko je novaca potrebno. Bio sam šokiran brojkom koju je naveo Granić a Velayati je samo kazao: Pošaljite oružje Bosancima, sutra ćete dobiti ček", rekao je Mišić.

Mate Granić je u izjavi za "Nezavisne" potvrdio kako je suradnja BiH, Hrvatske i Irana postojala no opovrgnuo je kako je osobno bio na sastanku o kojemu govori Mišić.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika