20.07.2007. / 12:46

Autor: Mislav Šimatović

JAVNA PONUDA

Atlantic grupa izlazi na burzu

Atlantic grupa je danas objavila kako u rujnu namjerava izaći na burzu putem inicijalne javne ponude. To je odlučila Glavna skupština grupe na svom zasjedanju od 19. srpnja. Atlantic će tržištu ponuditi 31,01 posto dionica kompanije.

Zasad još nije poznat raspon cijena dionica, no poznato je da će 75 posto ponuđenog portfelja biti rezervirano za institucionalne investitore, dok je ostatak namijenjem privatnim osobama, pri čemu će prednost pri alokaciji imati zaposlenici Atlantic grupe.

I nakon ovog IPO-a, Atlantic će ostati u većinskom vlasništvu Emila Tedeschija, koji će od rujna imati 52 posto, dok će njegova sestra Lada Tedeschi - Fiori biti vlasnik 7 posto dionica kompanije. Njemačka razvojna banka DEG, koja je prošle godine putem dokapitalizacije ušla u vlasničku strukturu Atlantica, ostat će na 6,9 posto dionica. Zbog ovog IPO-a svi dioničari koji posjeduju više od 1,5 posto dionica kompanije u slijedećih 18 mjeseci neće ih smjeti prodavati.

Sredstva prikupljena prodajom 31, 01 posto kompanije Atlantic će investirati u daljnji razvoj poslovanja. Očekuje se kako će veći dio završiti u Cedeviti koja se upravo nalazi u najvećem investicijskom ciklusu u posljednjih 20 godina, koji će rezultirati povećanjem proizvodnje za 50 posto. Ostatak sredstava Atlantic će uložiti u nove akvizicije. Kako kaže Emil Tedeschi, trenutno su u procesu dubinskog snimanja jedne domaće tvrtke, i u pregovorima s još dvije tvrtke iz srednje Europe.

Iako će se Atlanticova javna ponuda terminski poklapati s već najavljenom javnom ponudom dionica T-HT-a, Tedeschi smatra kako to neće biti problem s obzirom da se radi o poslovnim subjektima koji se bave potpuno različitim djelatnostima. Ipak, naglasio je kako će pokušati izbjeći mogućnost da se obje ponude dogode istog tjedna.

Vezane vijesti

Farmacia ima promet od 220 milijuna kuna

Farmacia ima promet od 220 milijuna kuna

Atlantic grupa je u svoj novi farmacijski lanac uključila još 19 ljekarni. Riječ je o preuzimanju zdravstvenih ustanova Mandić Pharm, Bamapharm i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika