20.07.2007. / 14:11

Autor: Martina Zeković

ISTRAŽIVANJA

Hrvati najponosniji na dostignuća u športu, Domovinski rat i hrvatsku povijest

Prema istraživanjima koja su objavljena u najnovijem broju Društvenih istraživanja, časopisu za opća društvena istraživanja Instituta "Ive Pilara", Hrvatski se građani najviše ponose dostignućima u športu, Domovinskom ratu i hrvatskom povijesti.

Znanstveni članak "Relacijski identiteti. Socijalni identitet i relacijske dimenezije" Ivana Cifrića i Krunoslava Nikodema sa zagrebakoga Filozofskog fakulteta donosi podatke kako se hrvatski građani najmanje ponose stupnjem obrazovanosti stanovništva, stupnjem tolerancije među različitim društvenim skupinama i stupnjem ostvarenosti demokracije u Hrvatskoj.

Na sliku o Hrvatskoj u inozemstvu "mnogo" i "presudno" utječu turizam, hrvatski športaši, haaške optužnice te prirodne ljepote i očuvanost okoliša, smatra najveći broj ispitanika, dok političko i ideološko nasljeđe nisu danas ključni čimbenici za sliku o Hrvatskoj u svijetu.

O Goranima i Slavoncima ispitanici imaju "prilično dobro" i "izrazito dobro" mišljenje, a slijede ih Ličani, Baranjci, Dalmatinci i Podravci. "Izrazito" i "prilično loše" ispitanici misle o Istranima, Zagrepčanima i Zagorcima.

Istraživanje u sklopu projekta "Modernizacija i identitet hrvatskog društva", provedeno na reprezentativnu uzorku od 1202 ispitanika u 65 seoskih i gradskih naselja u cijeloj Hrvatskoj, vodilo je računa o spolnoj i obrazovnoj strukturi stanovništva te nacionalnoj i vjerskoj pripadnosti.

Vezane vijesti

Hrvati iz Vojvodine teže do putovnica nego srbijanski kriminalci

Hrvati iz Vojvodine teže do putovnica nego srbijanski kriminalci

Za hrvatsku manjinu u Vojvodini porazno je što do putovnice matične države dolaze veoma teško, dok je najopasniji srbijanski kriminalci nabavljaju… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika