20.07.2007. / 16:07

Autor: Nina Tomljanović

KONFERENCIJA ZA NOVINARE

Đurđa Adlešić: "Rohatinski je dužan objasniti razlog svoje odluke''

"Zabrinjava me kad se to događa u predizborno vrijeme i u izbornoj godini. Stoga u HSLS-u smatramo kako je guverner dužan objasniti razlog donošenja takve odluke kako ne bismo nagađali i kako bismo znali je li uistinu riječ o snažnu potezu guvernera, koji nije usklađen sa Savjetom, ili je riječ o pritiscima i drugim političkim igrama", istaknula je predsjednica HSLS-a

Na današnjoj konferenciji za novinare u Puli predsjednica HSLS-a Đurđa Adlešić izrazila je zabrinutost načinom početka izbornog ljeta jer, kako je kazala, dok se javnost u zadnje vrijeme zabavljala "polugama zlata koje su otišle iz zemlje", prilično je tiho prošla odluka guvernera Hrvatske narodne banke Željka Rohatinskog da Bayerische Landesbank (BLB) odbije ponovan ulazak na hrvatsko bankovno tržište stjecanjem većinskog udjela u Hypo Alpe-Adria-Banci i Slavonskoj banci.

"Guverner očito tu odluku nije donio u dogovoru sa Savjetom HNB-a, odnosno u skladu s odlukom Savjeta. HSLS je uvijek upozoravao kako Savjet mora imati snažniju ulogu", kazala je Đurđa Adlešić, dodavši kako je svjesna predodžbe kako je guverner "pokazao mišiće i političku neovisnost".

"Zabrinjava me kad se to događa u predizborno vrijeme i u izbornoj godini. Stoga u HSLS-u smatramo kako je guverner dužan objasniti razlog donošenja takve odluke kako ne bismo nagađali i kako bismo znali je li uistinu riječ o snažnu potezu guvernera, koji nije usklađen sa Savjetom, ili je riječ o pritiscima i drugim političkim igrama", istaknula je predsjednica HSLS-a.

Od Rohatinskog, ona očekuje da odgovori što to znači za građane jer, kako je kazala, "mnogi žive od zajma". Smatra kako je bilo previše tišine o tako ozbiljnoj temi, a previše buke u vezi s temama koje zapravo i nisu tako važne.

Govoreći o koaliciji HSS-HSLS-PGS, predsjednica HSLS-a je istaknula kako je to čvrsta koalicija, bez obzira na "različita dobacivanja sa strane kojima se ona nastoji destabilizirati i oslabiti".

"Vjerujem da ćemo biti treća opcija na izborima. Građanima ćemo ponuditi nešto drukčije od ostalih stranaka koji već u početku varaju birače činjenicom da na prva mjesta svojih lista stavljaju svoje predsjednike", naglasila je. Ustvrdila je kako to zbunjuje građane jer više ne znaju hoće li njihove interese zastupati, primjerice, Sanader ili Milanović, ili pak netko iz njihove sredine. Zato će, rekla je, koalicija ponuditi svoje ljude iz lokalnih sredina i time dokazati da ne "varaju svoje birače". "Svjesni smo da to u prvom trenutku može biti otežavajuće, ali smo sigurni da će građani to priznati kao iskren odnos prema njima", zaključila je Đurđa Adlešić.

Zamjenik predsjednice HSLS-a Zlatko Kramarić, govoreći o izboru sudaca Ustavnog suda, ocijenio je kako je "žalosno što se bipolarizacija hrvatske političke scene umiješala i u taj postupak". Stoga je izrazio žaljenje što predsjednik Županijskog suda u Puli Aldo Radolović unatoč njihovoj potpori nije sada izabran za ustavnog suca, premda je riječ o visoko profesionalnom stručnjaku kojeg smatra "žrtvom političkih prepucavanja".

Kramarić je prozvao IDS za neprincipijelnost jer bi izborom Radolovića Istra prvi put u povijesti imala "svog" ustavnog suca.

Više o odluci guvernera Hrvatske narodne banke Željka Rohatinskog možete pročitati ovdje http://www.nacional.hr/articles/view/36213/

Vezane vijesti

Njemačka odlučuje o grčkoj budućnosti

Njemačka odlučuje o grčkoj budućnosti

Svijet je u ponedjeljak odahnuo nakon što su na izborima u Grčkoj dan ranije pobijedili pristaše štednje, no tisak upozorava da je svjetsko… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika