20.07.2007. / 19:21

Autor: Nina Tomljanović

LETOVI U SVEMIR

30 milijuna dolara za let ruskom raketom Sojuz

Trenutno je za let na Međunarodnu svemirsku stanicu zainteresirano desetak mogućih turista, no datum njihovog putovanja naglo će doći u pitanje 2010. godine kada NASA prizemlji flotu shuttleova jer će tri sjedala u Sojuzu trebati za rotaciju redovite posade ISS-a

Let ruskom raketom Sojuz na Međunarodnu svemirsku stanicu porastao je s 25 na 30 milijuna dolara, dok će sjedala rezervirana za 2008. i 2009. godinu stajati najmanje 40 milijuna.

"Sve je to zbog pada vrijednosti dolara", kazao je Eric Anderson vlasnik i šef upravnog odbora tvrtke Space Adventures, koji su bukeri za putovanja s Ruskom svemirskom agencijom.

Trenutno američki dolar vrijedi oko 25,5 ruskih rubalja, dok je 2002. godine vrijedio 32. Pet svemirskih turista platilo je između 20 i 25 milijuna dolara za posjet ISS-u, a Space Adventures je objavio kako su prodana još dva sjedala u Sojuzu i to za 2008. i 2009. godinu.

Anderson kaže da će ti svemirski turisti najvjerojatnije biti Amerikanac i Azijac, ali nije dao nikakvu drugu informaciju o tome.

Budući svemirski turist mora dati najmanje 20 posto pologa, proći liječnički pregled i kasnije obaviti trening u ruskom svemirskom postrojenju.

Trenutno je za let na Međunarodnu svemirsku stanicu zainteresirano desetak mogućih turista, no datum njihovog putovanja naglo će doći u pitanje 2010. godine kada NASA prizemlji flotu shuttleova jer će tri sjedala u Sojuzu trebati za rotaciju redovite posade ISS-a.

Rusima će NASA prepustiti prijevoz astronauta na Stanicu sve do 2015. godine, kada bi trebala poletjeli prva iz nove serije američkih svemirskih letjelica Orion, koja bi trebala vratiti Amerikance i na površinu Mjeseca do 2020. godine. Osim toga, očekuje se da će se 2009. godine udvostručiti stalna tročlana posada ISS-a, koju čine američki astronauti i ruski kozmonauti.

"Mi u svakom slučaju radimo na tome da osiguramo što veći broj sjedala za svemirske turiste", kaže Anderson. "Ali s konkurencijom kakva će vladati u tom trenutku to će biti vrlo teško."

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika