21.07.2007. / 10:31

Autor: Nina Tomljanović

MOSTAR

Komšić i Silajdžić protiv Koštuničina prijedloga o haškim osuđenicima

Takvo izdržavanje zatvorskih kazni haaških osuđenika, Koštunica je najavio da će zatražiti pismom od glavnog tajnika UN Ban Ki Moona te da će Srbija nastojati s drugim zemljama bivše Jugoslavije formulirati takav prijedlog UN-u

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić i bošnjački član BiH Predsjedništva Haris Silajdžić usprotivili su se zauzimanju srbijanskog premijera Vojislava Koštunice da osuđenici haaškog tribunala kazne izdržavaju u zatvorima zemalja čiji su državljani odnosno u svojim državama.

Takvo izdržavanje zatvorskih kazni haaških osuđenika, Koštunica je najavio da će zatražiti pismom od glavnog tajnika UN Ban Ki Moona te da će Srbija nastojati s drugim zemljama bivše Jugoslavije formulirati takav prijedlog UN-u.

"Koštuničina inicijativa apsolutno je neprihvatljiva", izjavio je Komšić danas za Dnevni avaz. Dodao je kako podržava sadašnju praksu Haaškog tribunala o smještaju osuđenika.

"Koštuničin prijedlog ne smije biti prihvaćen jer bi u praksi mogao dovesti do korištenja čisto etničkih kriterija pri raspoređivanju haaških osuđenika u zatvor na prostoru bivše Jugoslavije", izjavio je Silajdžić.

Štetnost rješenja za koje se zauzima Koštunica, po njegovu tumačenju se očituje i u nedavnom bijegu optuženika za ratne zločine na 20 godina Radovana Stankovića iz zatvora u Foči.

"Srbija nema kapacitete da osigura neophodne standarde i mjere sigurnosti za tako veliki broj haaških osuđenika koji su njezini državljani", kazao je Silajdžić.

Vezane vijesti

Počinje li u Nizozemskoj zabrana pušenja marihuane za turiste?

Počinje li u Nizozemskoj zabrana pušenja marihuane za turiste?

Sudac okružnog suda u Haagu uskoro će odlučiti o tome hoće li Nizozemska zabraniti turistima ulazak u 'coffe shopove', piše BBC. Ova zabrana… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika