22.07.2007. / 12:29

Autor: Martina Zeković

IZBORI

MVPEI poziva na registraciju birača u inozemstvu

Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija poziva na registraciju birača u diplomatskim misijama i konzularnim uredima RH. To su birači s prebivalištem u RH koji trajnije borave u inozemstvu, birači bez prebivališta u RH koji su promijenili prebivalište u inozemstvu te oni koji su promijenili prebivalište unutar države i oni koji nisu upisani u birački popis kako bi mogli glasovati na predstojećim parlamentarnim izborima.

Kako bi birači glasovali u inozemstvu, prethodnu registraciju mogu obaviti u diplomatskim misijama i konzularnim uredima RH u inozemstvu, na čijem konzularnom području birači imaju prebivalište ili boravište, najkasnije 14 dana prije dana određenog za održavanje izbora. U istom roku birači mogu odustati ili promijeniti prethodnu registraciju, a zahtjev za prethodnu registraciju birača podnosi se u diplomatskim misijama i konzularnim uredima RH.

Da bi se unaprijed registrirali birači moraju predočiti valjanu hrvatsku putnu ispravu, ili osobnu iskaznicu, ili domovnicu, ili rješenje o primitku u hrvatsko državljanstvo. Birači bez prebivališta u Republici Hrvatskoj, koji će se na dan izbora zateći u RH, trebaju se prethodno registrirati pri nadležnom tijelu u RH koje vodi popis birača prema mjestu njihova boravka u RH, ali tek nakon raspisivanja izbora.

Pregled popisa birača s prebivalištem u RH dostupan je na internetskim stranicama Središnjeg državnog ureda za upravu www.uprava.hr, a za birače bez prebivališta u RH i s prebivalištem u Zagrebu u Središnjoj evidenciji popisa birača i birača upisanih u popis birača Zagreba na www.zagreb.hr. Za dodatne informacije može se obratiti nadležnom diplomatskom ili konzularnom uredu RH.

Vezane vijesti

Prvi vanjskopolitički potezi nove Vlade

Prvi vanjskopolitički potezi nove Vlade

Europska unija (EU), čijom bi članicom Hrvatska trebala postati u srpnju 2013., nova uloga Hrvatske u regiji nakon završetka pristupnih pregovora i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika