22.07.2007. / 13:42

Autor: Martina Zeković

POLITIČKA KRIZA

Preuranjeni izbori u Turskoj

Preuranjeni izbori, koji se danas održavaju u Turskoj, sazvani su kako bi se riješila politička kriza koju je izazvao parlament svojim neuspjesima oko dogovora o predsjedničkom kandidatu. Oko 42 milijuna Turaka glasa za 14 stranaka koje se natječu za 550 mjesta u parlamentu.

Vladajuća stranka islamske orijentacije favorit je izbora koji bi trebali donijeti rasplet političke krize i ublažiti zaoštrene odnose između vlade i laičkih krugova.

Premijer Recep Tayyip Erdogan je nekoliko dana prije izbora najavio da će odbiti sastaviti koaliciju i povući se iz politike ne dobije li vladajuća Stranka pravde i napretka (AKP) dovoljno glasova da može vladati sam kako je to činio nakon izbora 2002.

"Objasnili smo biračima u cijeloj zemlji važnost stabilnosti vlade i važnost da je očuvamo barem još jedan mandat", rekao je u subotu minsitar vanjskih poslova Abdullah Gul. Agencija France presse piše da je time Gul zaigrao na kartu straha birača od nestabilnih koalicija.

Prema anketama Stranka pravde i napretka bi mogao dobiti od 40 do čak 47 posto glasova, što bi stranci donijelo 300 od 550 mjesta u parlamentu ili više nego apsolutnu većinu.

Mandat predsjedniku Ahmedu Necdetu Sezeru istekao je 16. svibnja i nije sigurno da će AKP pristati na kompromisnog kandidata.

Vezane vijesti

Turska će odgovoriti na svaku sirijsku povredu granice

Turska će odgovoriti na svaku sirijsku povredu granice

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan upozorio je u utorak da će njegova zemlja uzvratiti svaki put kada Sirija povrijedi njezinu granicu, pošto je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika