23.07.2007. / 12:25

Autor: Marko Biočina

FINANCIRANJE OBRAZOVANJA

Povoljni krediti za studente

Cijena znanja u Hrvatskoj je sve viša. To je pogotovo vidljivo u visokom školstvu gdje su školarine u stalnom porastu. Uskoro počinje akademska godina, tako da će se mnogi naći u nedoumici kako platiti školarinu, odnosno kako osigurati novac potreban za nesmetano studiranje.

Posljednjih nekoliko godina, hrvatske su banke tržištu počele nuditi i studentske kredite. Namijenjeni su redovni ili izvanrednim studentima dodiplomskih ili poslijediplomskih studija u Hrvatskoj ili u inozemstvu. Rok korištenja kredita traje koliko i sam studij, dakle najviše 5 godina, a otplata kredita je dvostruko duža od preostalih godina kredita, odnosno do 10 godina. Nezaposlenim redovnim studentima potrebni su i jamci za kredit, a to su uglavnom roditelji ili staratelji. Kamatna stopa se kreće od 7 - 7,5 posto, ovisno o banci. Ovi krediti su u Hrvatskoj relativna novost, no u zapadnim zemljama oni su uobičajeni način financiranja obrazovanja. Pomoću njih je osigurana jednaka dostupnost obrazovanja za sve, bez obzira na imovinsko stanje.

Novost u ovome polju je projekt NCL visoke novinarske škole koja je sklopila ekskluzivni ugovor s PBZ-om. Tim ugovorom su studentima visoke škole omogućeni iznimno povoljni uvjeti kredita kako bi studirali bez financijske brige i svoj kredit otplatili od svog prvog posla. Tako im je uz vrlo povoljnu kamatnu stopu od 6,9 posto omogućen i poček otplate kredita od 3 i pol godine sa rokom otplate do 7 godina. Takvi uvjeti za kredit su jedinstveni u Hrvatskoj i predstvaljaju novost u hrvatskom visokom obrazovanju.

Vezane vijesti

"Palo" 18 lihvara

"Palo" 18 lihvara

U antikorupcijskoj akciji u više hrvatskih gradova uhićeno je 18 osoba koje USKOK navodno sumnjiči da su kao ilegalni kreditori prevarili oko 200… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika