23.07.2007. / 13:27

Autor: Nina Tomljanović

BRUXELLES

Otvaranje Međuvladine konferencije o novom ugovoru

Na otvaranju Međuvladine konferencije govorit će portugalski ministar vanjskih poslova Luis Amado, predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso i predsjednik Europskog parlamenta Hans-Gert Poettering

Danas u Bruxellesu će ministri vanjskih poslove zemalja članica formalno otvoriti Međuvladinu konferenciju koja bi do listopada trebala usuglasiti tekst novog ugovora.

Na otvaranju Međuvladine konferencije govorit će portugalski ministar vanjskih poslova Luis Amado, predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso i predsjednik Europskog parlamenta Hans-Gert Poettering.

Šefovima diplomacije zemalja članica će prvi put portugalsko predsjedništvo predstaviti nacrt novoga ugovora, ali na sastanku nije predviđena rasprava o tome.O tom nacrtu će se u utorak i srijedu raspravljati na razini pravnih stručnjaka. Nakon toga, prva politička prigoda za raspravu o nacrtu novog ugovora bit će neformalni sastanak ministara vanjskih poslova 7. i 8. rujna u Portugalu.

Taj novi ugovor trebao bi zamijeniti propali europski ustav čija je ratifikacija zapela nakon što je odbačen na referendumima u Francuskoj i Nizozemskoj. Na summitu EU-a 21. i 22. lipnja je postignut politički dogovor o obrisima toga ugovora, a Međuvladina konferencija bi sada taj dogovor trebala pretočiti u konkretni ugovor.

Poljska, koja je bila najveća prepreka postizanju političkog dogovora o novom ugovoru, po svemu sudeći neće ponovno otvarati ta pitanja, ali će tražiti neka pojašnjenja.

"Mi smo općenito zadovoljni postignutim dogovorom na summitu EU-a, a sada želimo razjasniti neke stvari kao što to rade i druge zemlje", rekla je prije početka ministarskog sastanka poljska ministrica vanjskih poslova Anna Fotyga.

Tijekom svoga redovitog sastanka, ministri će razgovarati o pitanju Kosova, stanju na Bliskom istoku i u Čadu.

Vezane vijesti

Što Bruxelles očekuje od Nikolića i Srbije?

Što Bruxelles očekuje od Nikolića i Srbije?

Susret Štefana Fülea i Tomislava Nikolića bio je priprema za posjet novog srbijanskog predsjednika Bruxellesu koji ovoga tjedna dolazi u sjedište… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika