23.07.2007. / 14:39

Autor: Nina Tomljanović

PITANJE ZERP-a

Rupel i Rehn u Bruxellesu o ZERP-u

Italija i Slovenija su se usprotivile, nakon što je Hrvatska odlučila da se ZERP počne primjenjivati i za članice EU-a od 1. siječnja 2008. godine. One su se usprotivile tvrdeći da time Zagreb krši dogovor iz 2004. godine da se ZERP ne primjenjuje na zemlje članice EU-a

"Danas sam o tome razgovarao s povjerenikom Ollijem Rehnom i obojica smo izrazili žaljenje što do sada nije došlo do dogovora na odgovarajućoj razini. Nadamo se da će to biti moguće na jesen", izjavio je slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel koji sudjeluje na redovitom sastanku ministara vanjskih poslova EU-a. U Bruxellesu je s s povjerenikom za proširenje Rehnom razgovarao o pitanju hrvatskog Zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa (ZERP).

Prošli tjedan je Europska komisija izjavila da namjerava organizirati sastanak na višoj, političkoj razini između Italije, Hrvatske i Slovenije o pitanju ZERP-a.

"Vodili su se intenzivni razgovori na tehničkoj razini o tom pitanju i kao što je od početka bilo predviđeno, ti bi se razgovori trebali nastaviti na višoj razini. Komisija je pokušala dogovoriti takav sastanak prije ljetne stranke, ali zbog radnog rasporeda hrvatske strane to nije bilo moguće i pokušat ćemo dogovoriti takav sastanak nakon ljetne stanke", rekla je u prošli petak glasnogovornica Ollija Rehna Krisztina Nagy.

Italija i Slovenija su se usprotivile, nakon što je Hrvatska odlučila da se ZERP počne primjenjivati i za članice EU-a od 1. siječnja 2008. godine. One su se usprotivile tvrdeći da time Zagreb krši dogovor iz 2004. godine da se ZERP ne primjenjuje na zemlje članice EU-a.

"Svakako mislimo da je u pogledu te zone potrebno postići poštovanje dogovora, koji smo postigli 2004. godine, kada je došlo do dogovora između triju strana i Europske komisije da se ZERP neće primjenjivati za članice EU-a. Slovenija misli pri tome ustrajati, a koliko vidim i Italija", kazao je Rupel dodajući da bi dogovor o tom pitanju trebalo postići prije početka slovenskog predsjedanja EU-om 1. siječnja 2008. godine.

Vezane vijesti

Međimurci rade, Dalmatinci i Slavonci se inate

Međimurci rade, Dalmatinci i Slavonci se inate

Vođa Kukuriku koalicije, Zoran Milanović, sudjeluje u Facebook chatu putem kojeg odgovara na pitanja građana, koje su mu postavljali tijekom… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika