23.07.2007. / 17:49

Autor: Marijana Zrinjski

RUSIJA-VELIKA BRITANIJA

Brown ponovo poziva Rusiju da izruči Lugovoja

Britanski premijer Gordon Brown ponovo je pozvao Rusiju da izruči Andreja Lugovoja, glavnog osumnjičenog za trovanje bivšeg ruskog agenta Aleksandra Litvinenka prošle godine u Londonu.

"Želimo da ruske vlasti čak i na ovom stupnju priznaju da je njihova odgovornost da izruče ruskog državljanina kojeg je identificirao Scotland Yard. Vrlo je važno da svi razumiju da nije moguće ubijati ljude na britanskom tlu, a kada se počinitelj otkrije i kada ga se želi uhiti za to u drugoj zemlji, da to nije moguće napraviti", kazao je Brown dodajući kako se takva situacija ne može tolerirati jer je očito da su osim Litvinenka, i danas mnoge osobe izložene takvom riziku.

Podsjetimo, izručenje Lugovoja protivi se ruskom ustavu pa ga ruska vlada odbija predati Britancima. Radi toga odnosi Rusije i Britanije su toliko zahladili da su Britanci prošli tjedan izbacili četiri ruska diplomata iz zemlje, na što su Rusi jednako uzvratili istjeravši četiri britanska diplomata iz Rusije. Ruski predsjednik Vladimir Putin tada je poručio britanskim vlastima da trebaju dobro odvagnuti svoje akcije, upotrijebiti zdrav razum te poštivati pravo i interese svojih partnera.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika