23.07.2007. / 19:26

Autor: Marijana Zrinjski

VENEZUELA

Chavez: "Izbacit ćemo sve strance koji kritiziraju vladu"

Venezuelski predsjednik Hugo Chavez obećao je da će izbaciti iz zemlje sve strance koji javno kritiziraju njegovu Vladu. "Nijedan stranac ne može doći ovdje i napadati nas", rekao je jučer Chavez u radijskoj i televizijskoj emisiji "Hello President".

Stoga je, kako kaže, naredio svojim službenicima da prate sve izjave koje strane osobe daju u Venezueli. "Koliko dugo ćemo dopuštati ljudima iz bilo koje zemlje na svijetu da dolaze u naše vlastite kuće i govore kako kod nas vlada diktatura, da je predsjednik tiranin, a da nitko u vezi toga ništa ne čini? To ne možemo dopustiti jer se radi o nacionalnog dostojanstvu", kazao je kontroverzni predsjednik. Iako nije precizno odao o kojim se strancima radi, pretpostavlja se da da ga je na tu izjavu potaknuo meksički političar, Manuel Espin, predsjednik vladajuće Nacionalne stranke akcije koji je kritizirao Chaveza na nedavnoj prodemokratskoj konferenciji u Caracasu.

Espin je optužio Chaveza da predstavlja prijetnju demokraciji budući da ovaj želi produžiti svoj predsjednički mandat do 2012. godine iako po ustavu zemlje nema pravo još jednom predsjedavati Venezuelom, budući da je izabran već tri puta za redom. No, Chavez, žestoki kritičar imperijalizma, posebice SAD-a, kaže da će u paketu s izmjenom predsjedničkog zakona, biti uključene i reforme kojima će se povećati utjecaj lokalnih vijeća i studentskih grupa. Te promjene spadaju naime u njegovu socijalističku revoluciju 21. stoljeća. Chavez će prijedloge iznijeti pred venezuelski sabor idućeg mjeseca no s obzirom da u saboru sjede samo oni koji podupiru njegovu politiku, prijedlog će najvjerojatnije biti usvojen.

Vezane vijesti

Povratak Chaveza nakon liječenja

Povratak Chaveza nakon liječenja

Predsjednik Venezuele Hugo Chavez (57) u utorak je sudjelovao u jednoj televizijskoj emisiji koja je trajala više od dva sata, a riječ je o njegovu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika