Objavljeno u Nacionalu br. 610, 2007-07-24

Autor: Zrinka Pavlić

ZA PLAZMU SPREMNI

Mirjana Hrga podmeće drek pod vijest

Čitajući vijest o Rupićkinom intervjuu Gloriji, Mirjana Hrga nadmeno se i podrugljivo smijuljila kao da je iznad toga, misleći valjda da gledatelji ne znaju da je upravo ona kao urednica tu glupost uvrstila u Dnevnik

PROVALNICI MILIJI OD LOPOVA30 u hladu, utorak, HTV1, 18.10

Glazba na špici emisije “30 u hladu” vesela je koračnica nalik onoj iz “Jadranskih susreta”, što je seljački, ali asocira na bezbrižna ljeta kad su se kršni mladići iz ekipa Novog Vinodolskog i Živogošća verali na jarbole i vesla sisali. No umjesto razigranih Dalmoša na rivi, nakon špice nam se ukazuje studio s plastičnim zidićima koji bi trebali podsjećati na primorsku kamenu gradnju (podsjećaju na građevinski otpad) i suncobrani koje kao da je rashodovalo odmaralište OUR-a “Radnik” nakon sezone 1989. Središnja figura usred tog džumbusa je Ivica Đuzel u ugljen-crnom odijelu (u “terenskom” sukobu s pravim ljetom umro bi nakon tri koraka), koji je u utorak odabrao veselu ljetnu temu o provalnicima koji samo čekaju da odemo na godišnji pa da nam maznu sve iz špajze. Super! Još samo fale morski psi koji će nas požderati čim otplivamo dalje od picigin-dubine, salmonela koja vreba iz svake stračatele prodane uzduž jadranskih šetališta, a općoj bi atmosferi dobro legao i koji onkolog da nam pokaže snimke posljedica pretjeranog izlaganja suncu. Ne bi me iznenadilo da gledatelji nakon takve Đuzelove ljetne razdraganosti posegnu za apaurinom, a dodamo li biser: “Lopovi… odnosno, radije ću reći PROVALNICI jer mi tako MILIJE ZVUČI…” – bojim se da će neki u očaju trgnuti i štogod žešće. Varikinu, na primjer.
Ocjena: užas (1)



MAGIČNA GLJIVA S KARIJESOMKunolovac, RTL, svaki dan oko ponoći

Premda je i dosadašnjim programom živopisno ilustrirala pojam “dno dna”, RTL televizija svojom nas je ljetnom shemom uvjerila da za nju dna nema. Program koji se uglavnom sastoji od repriza dvadeset godina starih humorističkih serija i “Sudnice” sa slučajevima kakvi se jedino događaju na Marsu, u ljetnom su terminu obogatili telefonsko-pljačkaškim porezom na glupost pod nazivom “Kunolovac”. Kada sam prvi put ugledala voditeljicu s pirsingom sjekutića (izgleda kao karijes) koja kraj kompjuterske križaljke urla: “Zove vas MAGIČNA GLJIVA!” posumnjala sam da haluciniram zbog vrućine. No uslijedilo je par telefonskih poziva i pogađanje “životinje na A” pa sam shvatila da je riječ o križancu “Nove love” s konkurentske TV i moždanog udara koji je u trenutku dok mu je ta emisija padala na pamet zacijelo doživljavao kakav producentić s njemačkog RTL-a. Emisija je, naime, licencna i time bi se domovinski RTL-ovci zacijelo pravdali da ih netko pozove na red zbog uvrštavanja takvog smeća u program, a meni je zanimljivo da se uglavnom licenciraju takvi biseri mudrosti, dok nitko ne preuzima, recimo, BBC-jev “Hard Talk” ili nešto što bi, za razliku od “Kunolovca”, bilo pametno i/ili zabavno. Jasno je i zašto je tomu tako. Za kvalitetne emisije potreban je i kvalitetan kadar, a za “magičnu gljivu” dovoljna je propala mažoretkinja s karijes-pirsingom, mastan ugovor s pohlepnim vlasnikom 060 broja i lažljivi izgovor: “Publika to traži!”
Ocjena: ne, publika to NE traži (0)



ŠOKANTNO, ALI MOGUĆE: ANTIPATIČNIJI OD BAGE
Magazin, HTV1, četvrtak, 21.05

Stranka umirovljenika trebala bi ozbiljno razmisliti o svom nastupu u javnosti. Naime, svi volimo dedeke i bakice, želimo im mirovine od sto milijuna novaca i mrzimo sve vlade koje im to ne daju. S takvim pozicijama i simpatijama javnosti Vladimiru Jordanu u ovotjednom je “Magazinu” uspjelo nešto doista nevjerojatno. Ispao je antipatičan, nabrušeni starkelja koji se pravi da je senilan i gluh kada mu se ne sviđa ono što čuje, a ostatak se vremena nevjerojatno bahati. Tako je Mislavu Bagi tvrdio da umirovljenici, usprkos tome što brojke govore drukčije, danas žive bolje nego 2003. samo zato što je on, Jordan uspio zasjesti u Sabor pa je time povećan dignitet svih penzionera diljem Hrvatske. Bubnuo je i da se ponosi time što s vladom isključivo trguje, a ne zastupa nikakve političke pozicije, a ostatak emisije proveo surfajući po (uvjerena sam – odglumljenom) tsunamiju demencije i nerazumijevanja Baginih pitanja. Kada netko iz skupine s kojom svi suosjećamo (jer ćemo joj jednom pripadati) tako lako uspije ispasti odbojniji i iritantniji od Bage (s kojim nitko ne suosjeća), taj je onda idealan kandidat za školu šarma Jacka Trbosjeka, a ne osoba koja bi trebala promovirati bilo kakvu stranku u javnosti.
Ocjena HSU-u: angažirajte medijskog savjetnika



ŠTA SE SMIJEŠ, KLIPANE?Dnevnik Nove TV, srijeda, 19.15

Zašto, o zašto moramo i u INFORMATIVNIM EMISIJAMA slušati o bijednom medijskom prepucavanju Višnjić-Rupić? Zar nema dovoljno “Red Carpeta”, “Špica”, “Eksploziva”, “Zvijezda ekstra” i sličnih gnojišta? I zašto Mirjana Hrga misli da se može nadmeno i podrugljivo cerekati dok čita novost o Rupićkinom intervjuu Gloriji, praveći se da je IZNAD toga? Upravo je ona, urednica tog Dnevnika, gledateljima podmetnula drek pod vijest! Da je faca kakvom se nastoji prikazati pozerskim keženjem, ne bi tu glupariju uvrstila u emisiju ili bi je, kao Mika Brzezinski na američkom MSNBC-ju u slučaju Paris Hilton, odbila pročitati. Ovako nikoga nije uvjerila da je pametnija od protagonista kojima se podruguje.
Ocjena: fuj (1)



HIPNOTIZIRANA KORALJKAKronika 54. festivala igranog filma u Puli, ponedjeljak-subota, HTV1, kasni večernji termin

Kronika kao kronika – ni senzacionalno zanimljiva ni uvredljivo loša. Nabrajaju se prikazani filmovi, kapne koja riječ o sadržaju i reakciji publike, prigodno se spomene atmosfera i raspoloženje, slijede isječci s pressica, razgovori s filmašima i festivalskim “funkcionerima”, te na kraju nagrade, čestitke i pozdravi. Možda mrvicu bljedunjavo, ali korektno odrađeno. Problem je jedino što voditeljica Koraljka Kirinčić tijekom najava između priloga djeluje kao da je potpuno hipnotizirana blesimetrom. Prazan pogled, usporeno kimanje glavom, intonacija kao pri čitanju “Tifusara” na svečanoj akademiji povodom primanja u pionire i gard pripadnice manipulativnog kulta pet sekundi prije nego što nožem prikolje Sharon Tate. Možda da joj netko potraži gumbić za “reset”?
Ocjena: emisija – neloše (3), voditeljica – na čemu je ova (???)

Vezane vijesti

Aparati za kavu Krups

Aparati za kavu Krups

Tvrtka Krups nedavno je predstavila novu seriju espresso aparata za kavu. Ti aparati su potpuno automatizirani, vizualno privlačni i prije svega… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika