Objavljeno u Nacionalu br. 610, 2007-07-24

Autor: Berislav Jelinić

RAZGOVOR: MARIJAN BENKO

'Bit će još uhićenja u aferi Maestro'

RAVNATELJ POLICIJE Marijan Benko govori o aferi Maestro te skupljanju dokaza za suđenja za ratne zločine

Tvrdi se da je Benko oformio istraživački tim od umirovljenih policajaca da skuplja dokaze u prilog optuženim hrvatskim generalima i istodobno štiti Ivana JarnjakaTvrdi se da je Benko oformio istraživački tim od umirovljenih policajaca da skuplja dokaze u prilog optuženim hrvatskim generalima i istodobno štiti Ivana JarnjakaMarijana Benka, ravnatelja policije, novine su prije nekoliko dana počele spominjati u kontekstu suđenja hrvatskim generalima za zločine u Medačkom džepu. Kako je Benko tijekom 90-ih bio pomoćnik ministra unutarnjih poslova za kriminalističku policiju i njome jedno vrijeme rukovodio, bio je izvrsno upućen u to kako se policija ponašala prema počiniteljima ratnih zločina u redovima hrvatskih branitelja tijekom i nakon oslobodilačkih akcija. Benka od tog vremena zapravo smatraju čovjekom Ivana Jarnjaka, bivšeg ministra unutarnjih poslova, a danas utjecajnog člana HDZ-a. Smatra se da je Benko s Jarnjakom privatno, profesionalno i politički vrlo blizak. Usporedo s nedavnim početkom suđenja hrvatskim generalima, u novinama su se pojavile tvrdnje da je Benko za ravnatelja policije izabran kako bi oformio specijalni istraživački tim sastavljen od iskusnih umirovljenih policajaca, koji bi trebao prikupljati dokaze u prilog optuženim generalima, ali i posredno kontrolirati situaciju kako bi se izbjeglo da glavni državni odvjetnik Mladen Bajić za ratne zločine ne optuži Jarnjaka.

Marijan Benko rodio se 1. listopada 1953. u Rašćanima pokraj Križevaca, gdje je završio srednju industrijsku školu. Većinu radnog vijeka proveo je kao policajac. Kriminalistiku je diplomirao 1988., nakon što je 15 godina u zagrebačkoj policiji radio kao policajac pozornik, operativac u policijskoj postaji, te kao linijski inspektor za krvne i seksualne delikte. Uoči raspada bivše Jugoslavije kratko vrijeme u tadašnjem republičkom SUP-u radio je kao linijski inspektor za krvne i seksualne delikte. Nakon demokratskih promjena 1990.-97. bio je načelnik Odjela općeg kriminaliteta u MUP-u, načelnik Sektora kriminalističke policije u MUP-u, te pomoćnik ministra za kriminalističku policiju. Tijekom 1998. bio je savjetnik ministra za kriminalističku policiju, a potom se nakratko umirovio, dodatno školovao, te počeo raditi kao savjetnik Ivice Todorića, predsjednika uprave Agrokora, za korporativnu sigurnost. Na poziv premijera Sanadera prije nekoliko godina vratio se u MUP, na mjesto ravnatelja policije. U razgovoru za Nacional Benko je otkrio što je razgovarao s haaškim istražiteljima o Medačkom džepu, u kakvim je odnosima s Ivanom Jarnjakom i Ivicom Todorićem, a govorio je i o nedavnim uspješnim policijskim akcijama, kao i problemima u radu hrvatske policije.

NACIONAL: Je li točno da ste, kako to nagađaju novine, u MUP na funkciju ravnatelja policije zapravo došli kako bi oformili specijalni istražiteljski tim koji bi trebao prikupljati informacije i dokumente u prilog obrane Mladena Markača i Ivana Čermaka, te kako bi kontrolom nad tim timom posredno bili u poziciji zaštititi sebi navodno bliskog Ivana Jarnjaka od moguće optužnice za zločine u Medačkom džepu?
- U MUP nisam došao zbog toga. Da je netko drugi na mojoj funkciji, vjerujem da bi taj posao jednako odradio. Mi smo dužni pružiti sve ono što bi moglo pomoći u obrani osumnjičenih, jednako kao što servisiramo i haaške istražitelje. Naše su arhive dostupne, oni mogu zajedno s našim ljudima boraviti u tim arhivama, zatražiti određenu dokumentaciju i mi smo je dužni pokazati. Odvjetničkom timu koji brani Markača i Čermaka, ali i ostalima, također dostavljamo sve što im je potrebno. Njihova obrana procjenjuje ono što bi im moglo biti korisno, a mi tu dokumentaciju pronalazimo i stavljamo na raspolaganje.

NACIONAL: Možete li kao dužnosnik, koji je odlično upoznat sa svime što se u MUP-u u to vrijeme radilo, reći radi li se o dokumentaciji koja bi optuženima mogla bitno pomoći?
- To ne mogu komentirati. U prilog im ide situacija u kojoj nije bilo nikakvih zataškavanja. Policija je postupala po svakoj dojavi. Bila su to turbulentna vremena u kojima nije bilo prostora za razmišljanje kome bi se s nekom radnjom eventualno moglo pomoći i odmoći.


MARIJAN BENKO, državni odvjetnik Mladen Bajić i šef Uskoka Dinko Cvitan predstavljaju akciju MaestroMARIJAN BENKO, državni odvjetnik Mladen Bajić i šef Uskoka Dinko Cvitan predstavljaju akciju MaestroNACIONAL: Prije tri godine svjedočili ste pred haaškim istražiteljima upravo vezano uz događaje u Medačkom džepu. Što ih je zanimalo i što se svjedočili?
- Zanimalo ih je isključivo ono što se ticalo mog tadašnjeg djelokruga rada, a ja sam tada bio voditelj kriminalističke policije. Bio sam odgovoran za procesuiranje zločina koji su se događali poslije vojnih akcija. Planirali su me saslušavati i ispitivati dva dana, ali sve smo završili za tri sata. Tako je bilo, jer sam im vrlo precizno objasnio što je kriminalistička policija tada radila i mogla raditi. Nismo propustili obraditi niti jedan događaj za koji smo doznali, te potom podnijeti kaznene prijave. Kaznene prijave i zapisnike o očevidu s pratećom dokumentacijom i fotoelaboratima dostavljali smo nadležnom državnom odvjetništvu.

NACIONAL: Niste mi precizno odgovorili na pitanje jesu li specijalni istražiteljski timovi koji su na raspolaganju okrivljenim generalima u funkciji posredne zaštite Ivana Jarnjaka. Vama pripisuju naročitu bliskost Jarnjaku. U kakvim ste danas odnosima?
- S Jarnjakom nisam ni u kakvim posebnim odnosima. Bio mi je nadređeni ministar, ali se jako rijetko čujemo.

NACIONAL: Je li i kakvu ulogu Jarnjak imao u vašem povratku u MUP, nakon što ste neko vrijeme radili u Agrokoru?
- Jarnjak s mojim povratkom u MUP nije imao apsolutno ništa.

NACIONAL: Zašto ste se odlučili vratiti u MUP?
- Vratio sam se zato što me je to osobno zamolio premijer Sanader. Prvo me kontaktirao ministar unutarnjih poslova koji mi je rekao da je razgovarao s premijerom Sanaderom i da bi on volio da se vratim u policiju. S premijerom sam oko povratka razgovarao nekoliko puta, jer nekih posebnih osobnih interesa za povratkom nisam imao. Nisam se vratio ni zbog karijere, niti zbog novca. Profesionalac sam koji je u policiji od 1973. i koji nije preskočio niti jednu stepenicu u karijeri. Bio sam i pozornik i operativac i specijalist za krvne delikte kojima sam se bavio više od 10 godina, a 1987. sam došao u republički SUP također se baviti krvnim deliktima... Kada me premijer nazvao, bio sam počašćen što me se uopće netko sjetio i posebno sretan jer sam vidio da se teži maksimalnoj profesionalizaciji policije.

NACIONAL: Je li točno da ste 1998. kao Jarnjakov čovjek liberalne orijentacije smijenjeni zbog utjecaja struje tada moćnog Ivića Pašalića?
- Ne mogu reći da sam bio smijenjen. Nakon što sam prestao biti pomoćnik ministra za kriminalističku policiju, prebacili su me na mjesto specijalnog savjetnika ministra za poslove kriminalističke policije. Godina koju ste spomenuli bila je najpovoljnija za odlazak u mirovinu. Procijenio sam da je to najzgodnije vrijeme da se umirovim, jer se mirovina prima dok je čovjek još živ. Međutim, nisam mislio mirovati, već raditi nešto drugo. Pohađao sam poslijediplomski studij za vanjsku trgovinu na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Želio sam se bolje educirati o pitanjima korporativne sigurnosti i business inteligencea. Imao sam sreću što sam poznavao pokojnog Stevana Dedijera. Pročitao sam puno njegovih knjiga i pohađao više njegovih seminara. Bio mi je to pravi izazov, ali istodobno sam bio vanjski suradnik na Policijskoj akademiji, gdje sam predavao situacijsku kriminalistiku. Držao sam i predavanja gospodarstvenicima o problemima korporativne sigurnosti i s dosta njih sam se povezao. Tako sam došao u kontakt s Ivicom Todorićem, koji me pozvao da se priključim njegovoj kompaniji. Ondje sam radio kao savjetnik predsjednika uprave za korporativnu sigurnost.

MARIJAN BENKO u MUP se vratio iz mirovineMARIJAN BENKO u MUP se vratio iz mirovineNACIONAL: Što ste mu savjetovali? Kakav je to zapravo posao?
- U vrijeme tržišne globalizacije konkurencija se bori za tržište. Svi skupljaju informacije kako bi znali što, gdje i kada odraditi. Menadžment te informacije koristi za donošenje odluka. Za Agrokor je bilo važno znati što smjera konkurencija. Primjerice, bilo je važno saznati kada i koliko prodajnih mjesta u Hrvatskoj namjerava otvoriti Lidl. Kod kupovine nekih kompanija trebalo je znati pročitati njihova poslovna izviješća i doznati što se iza nekih brojki doista krije, a neki se podaci mogu staviti u pravi kontekst tek nakon što se procesuiraju i neke informacije o toj kompaniji koje se ne vide u poslovnim izviješćima. To je zanimljiv posao i hrvatske tvrtke morat će još više pažnje posvetiti stručnjacima iz tog područja. Mislim da u hrvatskim tvrtkama već radi najmanje 60-ak dobro obrazovanih stručnjaka iz tog područja. Takvi stručnjaci naročito su potrebni stranim kompanijama koje ulaze u Hrvatsku, jer moraju brzo i kvalitetno doznati o zamkama našeg tržišta - strukturi radne snage, trendovima u lokalnim sredinama i slično.

NACIONAL: Ostajete li i dalje kod vaše ranije tvrdnje da će u sklopu akcije Maestro biti još uhićenja?
- Kako predmet vodi Uskok, nemam ovlasti govoriti o toj istrazi, ali gotovo sam siguran da će biti novih uhićenja. Ne radimo samo na toj akciji. Bit će tu uhićenja i u okviru nekih drugih akcija, koje paralelno vodimo. Uspjet ćemo rasvijetliti i neke druge situacije. O tomu je zasad prerano govoriti, posebno zato što oni koji sudjeluju u tim korupcijskim aktivnostima poduzimaju sve da ih se nikada ne uhiti.

NACIONAL: Postoji li uopće neki drugi način, osim putem prikrivenih istražitelja, da se uspije rekonstruirati namještanje natječaja u raznim poslovnim sustavima?
- To je izuzetno teško jer postoji dvostrani interes za kriminal - onoga koji daje i onoga koji prima mito. Onaj koji daje mito ima interes da onaj koga korumpira odradi neki posao u njegovu interesu što ranije i kako on želi. Tako će potkupljivač ostvariti veliku protupravnu korist. Unatoč teškom dokazivanju, već ovakve akcije koje smo poduzeli imaju preventivno djelovanje.

NACIONAL: Kako surađujete s ministrom Ivicom Kirinom?
- Jako dobro. Nemam nikakvih problema u suradnji.

NACIONAL: Razumijete li se međusobno, jer mu se javnost podsmijehuje zbog čestih verbalnih nespretnosti?
- Dobro se razumijemo. Ja vodim brigu o struci i profesiji, a on vodi politiku ministarstva. Najvažnije mi je da on osigura novac, kako bismo mogli nabaviti sve što je potrebno za normalan rad. Kupili smo nova vozila, riješili smo i problem novca za gorivo, jer smo imali ograničenu kilometražu, što je nespojivo s poslom policije.

NACIONAL: Kako komentirate tvrdnje po kojima ste vi zapravo vladar MUP-a u sjeni?
- Ministar ne mora biti profesionalac, ali ravnatelj i njegovi suradnici moraju biti profesionalci. To ne znači da sam ja vladar ministarstva. To mi ne pada na pamet. Samo želim da struka funkcionira, te da se posao kvalitetno odradi. Ovdje nisam zbog karijere. Nemam ambicija biti ministar, niti bilo koga rušiti s te funkcije. Želim stvoriti uvjete da policija može početi i nastaviti kvalitetno raditi.

NACIONAL: Koje su vaše ambicije?
- Što će biti nakon izbora ne mogu odlučivati. Ako će netko smatrati da sam potreban u MUP-u, te da dobro radim svoj posao, spreman sam još neko vrijeme ostati raditi u MUP-u. Želim dovršiti neke projekte koje smo započeli.

Tajna veza

IVAN JARNJAK, Tuđmanov ministar unutarnjih poslovaIVAN JARNJAK, Tuđmanov ministar unutarnjih poslovaMarijan Benko bio je tijekom 90-ih pomoćnik ministra unutarnjih poslova za kriminalističku policiju i njome je neko vrijeme rukovodio, tako da ga se smatra čovjekom Ivana Jarnjaka, bivšeg ministra policije i utjecajnog HDZ-ovca. Budući da se nagađa da bi i Jarnjak uskoro mogao biti optužen za ratne zločine, u novinama su se pojavile tvrdnje da je Benko postavljen za ravnatelja policije da bi posredno kontrolirao prikupljanje dokaze protiv Jarnjaka kako bi se izbjeglo da ga optuži državni odvjetnik Mladen Bajić.

Vezane vijesti

Rončević uništio Benkovu policiju

Rončević uništio Benkovu policiju

Bivši ministar unutarnjih poslova Berislav Rončević glavni je krivac za neučinkovitost i loš rad hrvatske policije. Imenovanje bivšeg ravnatelja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika