Objavljeno u Nacionalu br. 610, 2007-07-24

Autor: Berislav Jelinić

ZATAŠKAN SLUČAJ U KOJEM JE SUDJELOVAO ZAGREBAČKI BIZNISMEN A POGINULA VESNA KESTEN

Reljić umiješan u kobnu prometnu nesreću?

SMILJAN RELJIĆ, šef SUZUP-a u vrijeme kada se dogodila nesreća u kojoj je poginula Vesna Kesten, bio je toliko moćan da je mogao neformalno utjecati na zataškavanje tog slučajaSMILJAN RELJIĆ, šef SUZUP-a u vrijeme kada se dogodila nesreća u kojoj je poginula Vesna Kesten, bio je toliko moćan da je mogao neformalno utjecati na zataškavanje tog slučaja Nikola Gadža, vlasnik tvrtke N.G. Prom koja je glavni zastupnik za odjevnu marku Diesel u Hrvatskoj i BiH, koji je 4. travnja 1994. na Remetskoj cesti u Zagrebu automobilom usmrtio Vesnu Kesten, bio je u vrijeme te nesreće blizak prijatelj sa Smiljanom Reljićem, koji je od '92. do '95. bio šef SZUP-a - kasnije je ta služba promijenila ime u POA, a danas djeluje u okviru SOA-e. Njih su dvojica navodno i kumski povezani. Reljić je u to vrijeme bio moćan čovjek, jer je SZUP imao jako veliki utjecaj, a Reljićeva moć bila je još veća jer je on bio miljenik obitelji Franje Tuđmana. Utoliko je Reljić mogao utjecati na to da se taj slučaj zataška. Zasad nema dokaza da je to i učinio, kao što nema dokaza ni za tvrdnje prema kojima je Reljić izravno sudjelovao u toj prometnoj nesreći. Navodno u arhivama sigurnosnih službi postoji zabilješka da se Reljić nalazio u automobilu koji je pregazio Vesnu Kesten.

ČLANAK U VEČERNJEM LISTU koji kroz priču o Ivani Kesten, kćeri poginule Vesne Kesten, otkriva da je tragična automobilska nesreća iz 1994. godine do danas zataškavanaČLANAK U VEČERNJEM LISTU koji kroz priču o Ivani Kesten, kćeri poginule Vesne Kesten, otkriva da je tragična automobilska nesreća iz 1994. godine do danas zataškavanaAko je to točno, može se legitimno upitati je li Reljić vozio automobil ili je bio suvozač. Ako je Reljić na bilo koji način povezan s tim nesretnim događajem, onda ga je Nikola Gadža zaštitio jer ga nikad nije spominjao u tom kontekstu. Možda je i zato njegov brat Ante Gadža ubrzo nakon nesreće, navodno baš na Reljićevu preporuku, dobio posao u tajnoj pratnji tadašnjeg predsjednika Tuđmana.

HRVOJE PETRAČ svjedok je tragične nesreće u kojoj je sudjelovao Nikola GadžaHRVOJE PETRAČ svjedok je tragične nesreće u kojoj je sudjelovao Nikola GadžaVesna Kesten poginula je kada je prelazila cestu sa svojom tada 4-godišnjom kćeri Ivanom. Na nju je naletio automobil u kojem je bio Nikola Gadža. Ona je stigla odgurnuti kćer u stranu i tako joj spasiti život. Iza tog vozila u svom automobilu vozio se Hrvoje Petrač, sa svoja dva tada malodobna sina. Kada je vidio što se dogodilo, sinovima je zabranio da iziđu iz auta, kako ne bi vidjeli stravičan prizor, a on je pomogao ozlijeđenoj djevojčici. Slučaj je ubrzo zataškan, a ponovo je otvoren nakon što je Ivana Kesten, kao izvrsna učenica i jedna od štićenica domova kojima je Zagrebačka škola ekonomije i menedžmenta omogućila besplatno školovanje, progovorila o svom životu. Večernji list o njoj je napravio reportažu, a ona je ispričala kakvu je obiteljsku tragediju doživjela. Večernji list potom je istražio slučaj i otkrio da ga je netko zataškao. Očevid nesreće napravio je bivši glavni državni odvjetnik Radovan Ortynski, tada istražni sudac. Policija nikada nije podnijela kaznenu prijavu niti dostavila zabilješke o obavljenom razgovoru sa sudionicima nesreće. Nepotpuni spis o tom događaju već je 1. ožujka 1995. odložen u arhivu i za to djelo nitko još nije odgovarao. Kako se ispostavilo, netko nepoznat jednostavno je izbrisao dokumentaciju iz računalnog registra policije. Niti Državno odvjetništvo nije reagiralo kako je trebalo. Šef zagrebačke policije tada je bio Tomislav Karamarko, danas šef SOA-e, koji bi o tom slučaju morao nešto znati jer je objektivno odgovoran za sve propuste sebi podređenih zagrebačkih policajaca iz tog vremena. Moguće je da će i Karamarko o tom slučaju morati dati iskaz Državnom odvjetništvu, koje je nakon otkrića Večernjeg lista najavilo ozbiljnu istragu. Nacional je iz upućenih krugova doznao da Reljić ima zaštitnike i u sadašnjem rukovodstvu SOA-e. Navodno je blizak s Josipom Jurčevićem, bliskim suradnikom Tomislava Karamarka.

RADOVAN ORTYNSKI, bivši državni odvjetnik, 1994. je bio istražni sudac koji je obavio očevid nesrećeRADOVAN ORTYNSKI, bivši državni odvjetnik, 1994. je bio istražni sudac koji je obavio očevid nesrećeVečernji list je u nedjelju naveo da je Petrač jedini svjedok te tragedije i ujedno veliki prijatelj Nikole Gadže. Za Petrača bi taj slučaj također mogao biti neugodan, posebno ako se ispostavi da je u nesreći sudjelovao i Smiljan Reljić, a da je njegovo sudjelovanje u slučaju Petrač, kao uostalom i policija i svi umiješani, prešutio.

Vezane vijesti

Internet umjesto skupih instrukcija

Internet umjesto skupih instrukcija

Od prije nekoliko mjeseci hrvatskim je srednjoškolcima dostupan novi revolucionarni internetski oblik učenja koji u potpunosti zamjenjuje skupe… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika