22.07.2003. / 00:00

Autor: Nacionalova redakcija

RIO DE JANEIRO

"VOLKSWAGEN" OTPUŠTA 4000 RADNIKA

“VOLKSWAGEN” OTPUŠTA 4000 RADNIKA

Velika multinacionalna automobilska kompanija “Volkswagen”, koja ima nekoliko tvornica u Brazilu i pokriva 23 posto brazilskog tržišta, objavila je da otpušta 4000 radnika iz svojih pogona u mjestima Taubate i Anchieta zbog pada prodaje njenih modela. To je čak 16 posto sveukupne radne snage “Volkswagena” u Brazilu. Uprava kompanije je objavila da vjeruje da se većina otpuštenih ipak neće naći na ulici, jer će im biti ponuđeni alternativni poslovi u drugim pogonima kompanije, te na drugim mjestima. U kompaniji tvrde da i drugi veliki proizvođači automobila u Brazilu osjećaju teškoće u plasmanu svojih vozila i to stoga što je u Brazilu ekonomska kriza koja je dovela do rasta kamata.
Čuju se, međutim, mišljenja da nije problem samo u tome, nego i u politici “Volkswagena”. Kompanija već jako dugo nije na brazilskom tržištu plasirala nijedan novi model, već i dalje insistira na modelima “Golf” i “Polo”, koji su se do sada dobro prodavali, ali kojih su se brazilski kupci zasitili. Poslovni analitičari savjetuju upravi “Volkswagena” da što hitnije u Brazilu lansiraju nova vozila, i to ne samo kada su putnički automobili u pitanju, nego i kada je riječ o kombijima i kamionima različitih veličina.

Vezane vijesti

'Neuspjeh Rija+20'

'Neuspjeh Rija+20'

Susret na vrhu UN-a o održivom razvoju Rio+20 završio se u petak usvajanjem izjave koja otvara put zelenom rastu planeta, više ekološki i socijalno… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika