Objavljeno u Nacionalu br. 610, 2007-07-24

Autor: Plamenko Cvitić

POČETAK BITKE ZA ZAGREB

Ministričin plan za rušenje Bandića

NACIONAL OTKRIVA prave razloge slanja urbanističkih inspektora u zagrebačko poglavarstvo i proglašavanja većine izmjena i dopuna GUP-a nezakonitima

ŠEST SATI PREGOVORA Nakon što je dobio rješenje urbanističke inspekcije, Milan Bandić šest je sati nagovarao Marinu Dropulić da mu dopusti izmjene GUP-aŠEST SATI PREGOVORA Nakon što je dobio rješenje urbanističke inspekcije, Milan Bandić šest je sati nagovarao Marinu Dropulić da mu dopusti izmjene GUP-aPlan čelništva HDZ-a da uoči parlamentarnih izbora krene u žestoku borbu za Grad Zagreb, odnosno da kontroliranim akcijama stalano smanjuje utjecaj i imidž zagrebačkog SDP-ova gradonačelnika Milana Bandića, napokon se počeo javno ostvarivati. Prva osoba koja je zadala težak udarac Bandiću bila je HDZ-ova ministrica prostornog uređenja Marina Matulović-Dropulić, koja je, nakon višegodišnjeg “gledanja kroz prste“, uoči donošenja izmjena GUP-a (generalnog urbanističkog plana), u zagrebačko gradsko poglavarstvo poslala svoje urbanističke inspektore. Oni su u vrlo kratkom vremenu većinu izmjena i dopuna GUP-a proglasili nezakonitima zbog nepoštovanja procedure, a Bandiću je zaprijetio vremenski tjesnac jer je njegov cilj bio da do 1. listopada u GUP “ugura“ sve ili većinu projekata za koje se javno zalaže. Jer već 1. listopada na snagu stupa novi zakon o prostornom uređenju i graditeljstvu, kojim se dokidaju GUP-ovi, a dotad važeći bit će na snazi sljedećih deset godina.

TOMISLAV HORVATINČIĆ Vlasnik Hoto grupe već je mjesecima pod udarom nevladinih udruga zbog svog projekta preuređenja donjogradskog bloka tik uz Cvjetni trgTOMISLAV HORVATINČIĆ Vlasnik Hoto grupe već je mjesecima pod udarom nevladinih udruga zbog svog projekta preuređenja donjogradskog bloka tik uz Cvjetni trgZa Bandića je takvo rješenje Matulovićkina ministarstva vrlo opasno, jer je, prema mišljenju mnogih, ključ njegova uspjeha u Zagrebu podilaženje raznim investitorima i projektima krupnog kapitala, koji bi, ne uđu li u GUP, Bandiću mogli okrenuti leđa i potražiti novog političkog pokrovitelja, što bi uvelike oslabilo njegovu političku moć, a vrlo je izvjesno da to zagrebačkom SDP-u dovodi u pitanje i novac za predstojeću predizbornu kampanju. Zbog svega toga zagrebački gradonačelnik istoga je dana, kad je u njegov ured stiglo rješenje urbanističkih inspektora Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, odjurio na hitan sastanak s ministricom Dropulić. Međutim, na sastanku, koji je trajao više od šest sati, ministrica je neumoljivo inzistirala na odluci svojih inspektora, a Bandić je stao spašavati ono što se spasiti dâ: istu večer gradskim su zastupnicima hitnom dostavom oko 22.30 dostavljeni materijali u kojima su se nalazile samo one izmjene GUP-a koje urbanistički inspektori nisu proglasili nezakonitima, a u četvrtak ujutro počela je sjednica gradskog poglavarstva na kojoj su, uz protivljenje HNS-a i HSP-a, te uz suzdržane HDZ-ove zastupnike, esdepeovci uspjeli izglasovati pročišćene izmjene GUP-a koje se dotiču samo četiriju tema. Iako je to, kratkoročno gledano, bio svojevrstan Bandićev uspjeh, donošenje izmjena GUP-a bez desetaka amandmana, koji su prehodno već bili prihvaćeni, zapravo je odavalo slabljenje utjecaja zagrebačkog gradonačelnika. Zbog toga i nije čudno da je Bandić odmah nakon sjednice pokušao pojačati svoj imidž tvrdnjama da “ne vidi katastrofičnost”, nego da se zalaže “za zakonitost”, te da će se potruditi da ostale izmjene budu donesene u rujnu, samo nekoliko dana prije nego što novi zakon stupi na snagu.


PETAR ĐUKAN, suvlasnik IGH, tvrtke koja počinje graditi Ban centarPETAR ĐUKAN, suvlasnik IGH, tvrtke koja počinje graditi Ban centarTako su zasad prošli projekti poput prenamjene vojarne na Borongaju u sveučilišni kampus, donošenja kriterija za 16 donjogradskih blokova, omogućavanja gradnje Arene Zagreb i rekonstrukcije Doma sportova, a upitno je hoće li Bandić doista uspjeti u GUP “ugurati“ i desetke drugih, poput izgradnje stambenih nebodera s više od devet etaža, izgradnje četiriju podzemnih garaža u samom središtu Zagreba, legalizacije bespravne gradnje, premještaja remize u Blato i autobusnog terminala na savski nasip. Premda nitko od aktera zaoštravanja odnosa Bandić - HDZ zasad javno ne komentira prošlotjedna zbivanja, u političkim krugovima smatra se da je to tek početak HDZ-ovih akcija protiv zagrebačkog gradonačelnika.

I VODSTVO SDP-a PROTIV Izvori iz SDP-a tvrde da je predsjednik stranke Zoran Milanović nagovarao Milana Bandića da odustane od spornih izmjena GUP-aI VODSTVO SDP-a PROTIV Izvori iz SDP-a tvrde da je predsjednik stranke Zoran Milanović nagovarao Milana Bandića da odustane od spornih izmjena GUP-aU HDZ-u su, ističu Nacionalovi izvori, stranački analitičari procijenili da Bandiću, nakon neuspjeha na izborima za predsjednika SDP-a, pada rejting i u SDP-u i u zagrebačkoj javnosti, da više nema jaku unutarstranačku potporu kakvu je imao godinama i da je postao politički ranjiv. U prilog tomu navodi se i Bandićevo prošlotjedno ponašanje: premda je poznat po žestini nastupa i suprotstavljanja onomu što ga ometa, pa je prije samo nekoliko mjeseci zbog novog zakona o financiranju lokalne samouprave, kojim je Zagrebu oduzeto 600-tinjak milijuna kuna, javno optužio Vladu i Sanadera da žele “ubiti Zagrepčane”, odluku urbanističkih inspektora ili ministricu Marinu Dropulić nije kritizirao ni riječju, iako je, prema riječima onih koji su ga viđali prošlog tjedna, kiptio od bijesa. S druge pak strane, HDZ i ministrica Dropulić spretno su iskoristili okolnost da Bandić već mjesecima trpi osporavanja zbog guranja projekta Tome Horvatinčića na Cvjetnom trgu. Prema prošlotjednom je ministričinu potezu ispalo da se HDZ brine za Zagreb, osluškujke stavove građana koji su protiv skupih investitorskih projekata u središtu grada, te ometa SDP-ova gradonačelnika u podilaženju privatnim interesima i krupnom kapitalu.

MORANA PALIKOVIĆ-GRUDEN, gradska vijećnica Hrvatske narodne stranke, mjesecima upozorava SDP i Bandića na greške u upravljanju gradomMORANA PALIKOVIĆ-GRUDEN, gradska vijećnica Hrvatske narodne stranke, mjesecima upozorava SDP i Bandića na greške u upravljanju gradomDa je prošlotjedna odluka Dropulićkina ministarstva svojevrsna politička pljuska Bandiću, na sjednici u četvrtak pokazivalo je i ono što su govorili gradski vijećnici. Joško Morić iz DC-a za Nacional je izjavio da je ministrica Dropulić mogla već odavno korigirati Bandićeve postupke u vezi s GUP-om: “Nadzor nad GUP-om nije samo pravo, nego i obveza njezina ministarstva. Umjesto da je postojano nadzirala što Bandić poduzima, Marina Dropulić je tek sad, uoči izbora, istrčala s rješenjem o nezakonitostima. Drugim riječima, to je bilo čekanje u zasjedi, na koju je Bandić nasjeo. Mora se priznati da je HDZ imao dobar tajming, jer je krenuo na Bandića tek nakon što je njegova popularnost oslabila, a to pokazuje i činjenica da onima koji su ga napali nije, što mu je inače svojstveno, ‘pokazao zube’, nego je na brzinu progurao ono što je jedino mogao.“ Da bi jedno rješenje Ministarstva moglo imati dalekosežne posljedice za zagrebačkog gradonačelnika, upozorava i HNS-ova vijećnica Morana Paliković-Gruden: “Svi građani koji su podnijeli amandmane koji su prošli, a bilo ih je nekoliko desetaka, da bi potom bili izbačeni zbog rješenja urbanističke inspekcije, sad bi Grad mogli tužiti Upravnom i Ustavnom sudu, i to s velikom mogućnošću da sudovi presude u njihovu korist. Pitam se tko će snositi eventualnu štetu zbog takvih sudskih procesa.” Nacionalovi izvori u vrhu SDP-a prošlog su tjedna isticali da je čak i predsjednik stranke Zoran Milanović svojedobno nagovarao Bandića da odustane od brzopletih izmjena GUP-a, tvrdeći da bi zbog toga i Bandić i SDP mogli imati političke štete. Bandić ga, međutim, nije poslušao, pa ima indicija da je HDZ-ov udarac Bandiću izazvao i SDP-ove interne sukobe, koji Bandića samo dodatno oslabljuju.

POČETNA PREDNOST Ivo Sanader i HDZ stekli su prividnu prednost nad Bandićem, ali upitno je imaju li ljude koji bi mogli osvojiti vlast u ZagrebuPOČETNA PREDNOST Ivo Sanader i HDZ stekli su prividnu prednost nad Bandićem, ali upitno je imaju li ljude koji bi mogli osvojiti vlast u ZagrebuIpak, u političkim krugovima smatra se da Bandiću u Zagrebu nema alternative, kao i da je upitno hoće li HDZ uspjeti izvući maksimalnu korist iz napada na zagrebačkog gradonačelnika, jer je rejting zagrebačkog HDZ-a na posve beznačajnoj razini, djelomice i zbog vodećih ljudi toga ogranka: Jadranka Kosor kao predsjednica Gradskog odbora HDZ-a teško se može mjeriti s Bandićem, a Mario Zubović, tajnik Gradskog odbora, iako je Sanaderova osoba od povjerenja, javnosti je gotovo nepoznat.

Kako ističu Nacionalovi izvori, upravo zato u političku se bitku s Bandićem upustila upravo Marina Matulović-Dropulić, i to s ministarske razine. Zanimljivo je, međutim, da ona, osim što ima nominalnu obvezu da nadzire urbanističke pothvate, u slučaju Zagreba ima i privatni interes: vlasnica je 1497 dionica Instituta građevinarstva Hrvatske d.d. (IGH) koje na tržištu trenutno vrijede gotovo 18 milijuna kuna, a upravo IGH, također u centru Zagreba, uskoro počinje graditi “Ban centar”, veliki stambeno-poslovni kompleks u Cesarčevoj, tik uz glavni zagrebački trg, a taj kompleks svojevrsna je konkurencija Horvatinčićevu bloku kraj Cvjetnoga trga.

Zbog toga se već mjesecima u poslovnim krugovima spominje podudarnost da njezino ministarstvo posredno usporava Horvatinčića, uz veliku medijsko-nevladinu pompu, a za to vrijeme projekt u Cesarčevoj, protiv kojeg nitko javno ne prosvjeduje, postupno ishođuje sve dozvole i uskoro će početi građevinski radovi. U svakom slučaju, oni koji dobro poznaju zagrebačkog gradonačelnika, ističu da nakon posljednjih događanja on neće sjediti prekriženih ruku, pa se već očekuje njegov protuudar na HDZ.

Udarac Bandiću i Horvatinčiću

Nakon što je Ministarstvo zaštite okoliša i prostornog uređenja dijelove zagrebačkog GUP-a proglasilo nezakonitim, odgođena je realizacija nekih ključnih projekata u gradu, među kojima i gradnja stambeno-poslovnog kompleksa na Cvjetnom trgu. Dijelovi koji su ispali iz GUP-a odnose se i na podzemne garaže u strogom centru Zagreba, bez kojih projekt Cvjetni trg dolazi u pitanje. Tomislav Horvatinčić investitor je u tom projektu, kojeg javno podržava gradonačelnik Milan Bandić.

Ministrica u projektu Ban centar

Institut građevinarstva Hrvatske, financijski potpomognut Zagrebačkom bankom još je prije nekoliko godina najavio projekt izgradnje poslovno-stambenog prostora u Cesarčevoj ulici iza Gradske kavane, odmah pokraj glavnog zagrebačkog trga. Ban centar trebao bi stajati oko sto milijuna eura, a na površini od 32 tisuće četvornih metara smjestilo bi se šest nadzemnih i pet podzemnih etaža s garažom za 600 automobila. Radovi na toj lokaciji trebali bi započeti već početkom jeseni i prema procjenama stručnjaka trajat će više od dvije godine. Zanimljivo je da se nevladine udruge i aktivisti dosad uopće nisu javno bunili protiv ovog projekta u kojem je kao dioničarka IGH-a posredno uključena i ministrica Dropulić, premda je riječ o konceptu vrlo sličnom onome što pokraj Cvjetnog trga pokušava napraviti Tomislav Horvatinčić. Prema nekima, ta su dva projekta i konkurenti, jer će onaj koji se prvi izgradi vjerojatno pokupiti sve svjetske marke elitnih dućana.

Zbog GUP-a moguće tužbe Ustavnom sudu

Da bi nedavno rješenje Ministarstva kojem je na čelu Marina Matulović-Dropulić moglo imati dalekosežne posljedice za zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, upozorila je i HNS-ova vijećnica Morana Paliković-Gruden: “Svi građani koji su podnijeli amandmane koji su prošli, a bilo ih je nekoliko desetaka, da bi potom bili izbačeni zbog rješenja urbanističke inspekcije, sad bi Grad mogli tužiti Upravnom i Ustavnom sudu, i to s velikom mogućnošću da sudovi presude u njihovu korist. Pitam se tko će snositi eventualnu štetu zbog takvih sudskih procesa.”

Vezane vijesti

Matija Dedić će uskoro drugi put postati otac

Matija Dedić će uskoro drugi put postati otac

Glazbenik Matija Dedić će uskoro po drugi put postati otac. Naime, njegova supruga Marina Dedić je u blaženom stanju."Bit će, širimo kvadrate pa tako… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika